tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg

Friday, June 12, 2015

Kos Bersalin FPP di Hospital Selayang.


Hai lama pending entry nie..Zeen da 6 bulan baru dapat update.
heeee :D

Sebelum nie ada entry pasal check-up di Hospital Selayang under Full Paying Patient (FPP) Scheme.
Memula dulu masa datang untuk check-up je mesti terfikir waktu due nanti macam mana lah service, bilik untuk FPP nie. haha. Iyela mana tak nya semua berbayar, tapi bayaran nyer tak de lah macam swasta. =D

Bayaran tidak termasuk prosedur, ubat-ubatan, pemeriksaan darah & x-ray.

Okay first time, first day datang untuk register kena prepare bayar registration :
RM 10 : registration,
RM 100 : consultation,
RM 20 : urine test, dan
RM 51 : scan.
Total RM 181.

And for next² check-up :
RM 60 : consultation,
RM 20 : urine test, dan
RM 51 : scan.
Total RM 131.

Sumber : blog leonora
Gambar atas nie adalah additional caj sekiranya mum-to-be perlu membuat pemeriksaan.
Macam urine test & scan tue memang perlu buat every check-up.
Tapi bila week yang da kena check-up twice a month tue ada sekali yang mum-to-be tak perlu buat scan, so tolak laa rm51 tue.

Cerita pasal bilik pula,
First day check-in, time ai da rasa sakit teramat dah nie..
dapat bilik  lebih kurang begini tapi kechik skit di tingkat 10 rasanya.

Sumber : blog leonora
Selepas keluar dari OT,
baru laa kami ditolakkan ke tbilik ingkat 11,
dimana bilik itu lebih besar dan luas.!
Kalau nak berkampung pun bole haha. Agak laa kalau ramai sangat nak datang melawat dalam suatu masa tue memang best laa tak de la yang kena tunggu luar ;D
ada tingkap yang tidak boleh dibuka yea, sebab tingkat tinggi..
So gunanya untuk pencahayaan saja.






Kenapa ambil FPP nie.?

Sebab²nya, Satu dekat sangat dengan rumah (itu yang utama) heee =D
Dua, in case kalau kena czer, kosnya tidak terlampau mahal macam swasta, maximum pun sampai 5k.
Tiga, family nak datang tak perlu ikut jadual, datang bebila masa pun bole :)
Selain dari tue, selama berada di sana, mak dan suami ada sentiasa..
selalunya hanya sorang sahaja kan yang boleh teman kita sampai ke malam dan pagi esoknya.

Selama ai check-in 4 hari 3 malam tue, saya sangat puas hati dengan servis yang diberikan.
Layan doktor dan nurse memang baik². But uolss jangan la expect nak itu nak ini macam kau anak raja.
Sampaikan pad pun nak tukar nak mintak tolong nurse, memang nurse tue agak laa kan.
awak boleh bangun dan memang doktor akan minta kita berjalan/bergerak sendiri 
untuk menggelakkan darah beku selepas operate. 
Pengalaman ku, memang agaklaa nak bangun tue memang berat pada mulanya..
tapi tak bole nak manja sangat nanti sakit lain pula.
*takut juga laa kan*
So, total bil yang ai kena RM3,813.00, its worth dan ai puas hati dengan apa yang ai dapat.
Time discharge tue siap nurse beri gooodies lagi. hihi.
ada pampers newborn mamy poko, huggies, 
sample softlan, & cawan tupperware *ha ini ai suka hihihi =)*  

Bila nak siapkan entry nie, teringat moment² masuk hospital untuk bersalin kan Zeen.
Alhamdulillah Asyraf Razeen da 6 bulan.
*da bole makan da*


36 comments:

  1. salam awak..nk tnya ambil single room ke?mcm kalau husbnd n anak nk teman smpi smlm boleh ke?
    If czer husbnd blh masuk teman dlm operation theater ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak. Maaf lambat reply.
      Aah sy ambil single room.. Ya husband bole stay dengan kita 24hours.
      Sy hari tue mak saya sekali dengan sy sampai ke malam.
      Utk husbnd teman masuk dlm OT sy tak sure laa awak, awak bole try tanya dr. Roslan.
      time sy dulu sy da tak terigt dah nak tanya sbb da sakit, jalan tak bukak2.
      Bila due awak? semoga dipermudahkan segala urusan.. :)

      Delete
    2. Salam, sorry mencelah...time saya masa deliver twin 2010, kena czer dlm OT husband xbole teman

      Delete
    3. Salam, sorry mencelah...time saya masa deliver twin 2010, kena czer dlm OT husband xbole teman

      Delete
    4. bru tgk balik hehe..sory lmbt gak due april 2016. Inshaa Allah aminn..
      sy xdpt doc roslan sbb dh full. dpt doc philip. tp baca review adui kata doc tu mcm xbyk ckp n hanya husbnd je blh stay if book single room. mcmna tuuu...

      Delete
    5. Dpt notification kat email..teringat penah tnya sis dlu..nk share gak pengalaman. Sy dgn doc philips. Ok je doc tu sgt membantu dan bg penerangan yg byk dan jelas. Service fpp pn ok setanding dgn private hosp. Dkt sana mmg dia support normal deliver..bilik pn ok. Sy ddk dgn suami n anak 1st umur 3y. Pulak kena stay 5d sbb anak g6pd. Total hritu kena rm3300..ok la affordable.

      Delete
    6. Assalam siti nur ain nk tanye awak baru lagi deliver bby bln april haritukan..mcm mana nk booking yer pff ni dan procedure nye same ke mcm besalin wad biase..sy 1st baby totally tak tahu apa2..tq kema

      Delete
    7. Wsalam..sort lmbt. Sy call dulu buat appoimnt and pilih doktor.

      Delete
    8. hi..appoinment jmp pakar anest ade charges x selain rm131 normal check up tu...skarang Fpp bilik tingkat 11 kan...

      Delete
    9. awk,awk ckp blh bwk ank 3tahun kn?cm sy la sy due 30jan2017.so kne book fpp plg lewat bln brp? sy call ritu dia ckp xleh bwk ank bwh 12tahun utk stay dlm bilik skali 😭😭😭

      Delete
  2. Hi, sy due this dec. Checkup with dr roslan jgk. Due to 1st delivery history, dr roslan advise utk elective czer. Nk tanya, kenapa kena stay sampai 4 hari ye? Lama nya rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye.
      Owh. Anak sy kena kuning..so tmbh sehari lagi utk sbb itu then sambung check-up dgn kk pula.
      Memang rasa lama..hehe.

      Delete
  3. As salam. Sis. Kalau nk amek fpp ni kena daftar awal2 dekat HS ke. Sebab sy follow up kat klinik je. Atau boleh walk in masa nak beranak nt n cakap nak amek fpp ni. Mohon pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry awak. saya baru dapat nak access blog yg da bersawang nie.
      kena call hospital bahagian Full Paying Patient (FPP) nie dulu.
      Nanti dia bagi date untuk kita datang check-up/follow-up dgn doctor.

      Delete
  4. Salam sis.. FPP tu ape ya? Sis bersalin kat hospital selayang means hospital kerajaan selayang la ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Sorry sis, lambat reply.
      Ya hospital kerajaan. Hospital Selayang.
      FPP tue kira mcm kita byr utk service selain dari patient ibu2 bersalin yg biasa.
      Mcm swasta kita gi check-up byr kan...lebih kurang mcm tue. tp amount nyer tak la mcm kerajaan :)

      Delete
  5. Kak mar kn ni..xthu lk akak czer..erin pon czer...best jugk tmpt akak berslin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi ibu erinnn... Sorry akak da lama bersawang blog nie semenjak ada anak nie..plus kerja :(
      Aah..akak czer sbb bukaan lmbt sgt..

      Delete
  6. thanks dear for review ni. sgt2 detail n padat even xpnjang lebar entry ni. :)
    ingt nk bersalin kt cni gk la nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks awak :)
      bole cuba bole cuba. bila due awak? :D

      Delete
    2. due 1.12 ni tp still pning lg nk pg hspital mana. husbnd mcm xske sgt kt slyng ni sbb prking dy hehe.

      Delete
  7. hi, i ada booking untuk FPP Selayang ni. tp mase call die ckp ada 2 org doctor je, 1 chinese & 1 indian... tp bila bc blog ramai ckp pasal Dr. Roslan. dia dh xde ke kt HS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr Roslan dah pencen tak silap sy. Nurse ada bgtau. Memang tinggal Dr cina n india lelaki shj.

      Delete
  8. Salam.. nak tolong jawab kan, doc roslan dah pencen june 16 kot. my first baby deliver dgn doc roslan under fpp scheme

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak.. Thanks jawab kan.
      Saya tak sempat nk jenguk blog sejak masuk kerja baru nie.. =)

      Delete
  9. Salam..klu nk bersalin trus pegi dewan bersalin@kecemasan dulu?konfius ckit..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Maaf lewat reply.

      berdasarkan pengalaman sy dulu, kena pergi dewan bersalin terus..

      Delete
  10. RM3k lebh ni untuk czer kan sis..if normal dlm 1k la ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..
      Maaf lewat reply.

      Ya, betul... tapi sekrang tak sure kot da naik sikit ke macam mana..
      sbb harga nie 2012 punya..

      Delete
    2. http://hselayang.moh.gov.my/en/public/skim-download/fpp-delivery-charges.html

      link nie utk kadar harga latest 2016 sy ambil di web

      Delete
  11. Assalam,

    Saya nak tanya jika FPP ni, kita terus booking dan buat appointment dan tak perlu ke klinik desa yea untuk buka buku.

    Boleh bagi contack no tak?

    terima kasih semua :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      berdasarkan pengalaman sy, masa sy prgnt 5 bulan sy da call utk buat booking.
      tp nurse yg in charge tue bg date utk appointment bulan 10 (due sy bulan 12).
      buku pink tue still kena buka di kk.

      Cuba awak try contact no nie utk tanya lebih lanjut 03 - 6126 3288 (kaunter FPP)

      Delete
  12. Assalam,

    saya nak tanya jika pilih untuk FPP perlukah kita ke klinik harian biasa untuk buka buku merah yea? atau terus booking dan check di hospital selayang dan pilih doktor.

    Nombor mana yang perlu saya hubungi yea?

    Terima kasih, semua :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam awak,
      Maaf lewat reply yea..

      Perlu buka buku pink di kk, nanti dah nk due call utk booking FPP di hospital.

      ini nombornya 03 - 6126 3288 - kaunter FPP hospital selayang

      Delete
  13. Assalam,

    Selalunya kalau nak booking FPP kandungan berapa minggu yea disarankan?

    sebelum tu check klinik biasa boleh kan?

    Terima kasih yea.

    ReplyDelete