tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg
Showing posts with label Hijau Photography. Show all posts
Showing posts with label Hijau Photography. Show all posts

Thursday, November 6, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 32 - 33 ~ Mom & Baby Expo Mid Valley &MaternityPhotoshoot with Hijau Photography.

Minggu 32

Dalam minggu nie banyak menda dapat. hehee.
Set bersalin Spa & Ma, Minyak kelapa dara d'Aura..then hujung minggu berjalan rembat barang kat mom & baby expo mid valley.

Set bersalin spa & ma nie, aku saja usha google.
standard market price is RM299, ada yang bagi free gift or postage include..ada yang tak bagi and add for postage..
Tapi aku ada terjumpa kat website lelong.com RM240 include post.
*pejam celik mata ku, betul ke nie?*
then tengok ada orang review kat blog lagi.
Thanks ya anis, sebab awak membuat saya lebih confident untuk membeli ehe :)
Ada juga aku survey² set bersalin lain. mungkin akan add set NR for loose item kott..

Pada yang usha set bersalin spa & ma berharga rm240 nie sila klik link nie ya.
Siap free shipping for wm & ada free gift lagi taw!
*tue kotak color pink, purple tue..* :D
Lelong.com - Al-Masyuk



Untuk minyak kelapa dara pulak aku beli online kat website nie.
Banyak khasiat mkd nie sebenarnya..bukan untuk ibu mengandung sahaja taw.
untuk kurangkan berat badan, untuk penghadaman yang lebih baik, untuk sihatkan jantung, kuatkan sistem imun, of course untuk sihatkan kulit & rambut, dan hilangkan strech-mark dan macam² lagi.

new price MKD As-Syifa
Haa on weekend nyer plak berjalan lagi ke expo baby kat mid valley.
Abang biasa lah hari sabtu keje halfday, tapi sabtu nie dia ada stock-take pulaa..*huwaaaaaa*
Jadi dia kata mungkin dia balik lewat if ada problem apa²..
So aku pun redha jee laa. Tapi pandai noww dia pujuk..
Macam biasalah plan dua saat dua tue. Tetiba masuk je kete, ayat dia "jom mid?!"
Aku dengan muka sememey nyer pandang dia..dengan dalam otak duk fikir jalan mana yang tak jammed jumaat² nie..aku tak kata ya, kata tak..tapi abang dah gunakan perkhidmatan kawan baik beliau di dalam kete iaitu 'waze'. hehe.
Ai. advance betul..ini betul² nie..sape yg excited pun tak tau..hehee.
*daddy nie excited sangat nie kan..dia yang nak sangat pergi sebenarnya tuee. tak pe daddy, ai know you* :D

Drying Rack RM25
BF storage RM9
Susu Enfamama RM24.40
Dan tengah tue goodies bag yang berisi magie goreng cup, mug, flyers, voucher, 3kotak susu enfagrow yang yummy!
Jadi inilah hasil rembatan yang sempat..sebab saya pukul 9:30pm ada booth yang da tutup..
Bila abang tengok muka kecewa bini dia nie..dia terus cakap "tak pe..esok lepas abang settle kerja, kita datang lagi yea." :) tak perlu kata apa². *ilupyu lah abang*

Esoknya, abang pergi kerja..biasalah kita nie selesaikan hal rumah, kemas barang² baby & mummy..kemas² rumah..iyela kita bukan surirumah sepenuh masa..on weekend sahaja lah penat sikit buat kerja rumah nie..da selesai semua, baru pi mandi. ehe.
Kemudian, ke dapur pula siap² untuk makan tengah hari.
sementara tunggu kepulangan suami tue..kita baring² tengok tv..tetiba bunyi engin kereta.
Aku pun caya tak caya jee..terus melompat buka pintu. haha.
Buka², si suami pun nak tutup pintu kete and say "Supriseeee!"
Aku sipu² sambil tertanya² *apa yang terjadi nie.? betul ke? dah laa balik sharp, awal dari biasa..* haha.
Aku tanya "berg, kenapa balik awal nie? da settle ke stock take?"
Dia senyum²..aku dengan rasa tak puas hati pun ada siap ugut, tak bagi masuk umah selagi tak bagitahu. hahaha. Then barulah dia cerita..kerja dah siap, tanya colleague sorang tue dia nak pergi baby expo..dia bagi balik. hahaha. syok betul kan.
Terus solat, siap² terus..haaa nampak tak excited dia.
Masak pun tak sempat sebab dia tak inform pun nak balik..kita pun apa lagi goyang kaki lah. hehe.
v
Dan ini hasil rembatan untuk hari kedua..

Baby shower tue 2 botol RM22, so each jatuh RM11.
Baby wipes (L) orange, RM10 (S) blue, RM4.
Liquid cleanser sekali refill RM28.
Yang botol, kotak kechik & baby wipes xs size tue adalah free gift :)
Goodies bag tue register atas nama suami pula, tue dapat lagi tue hehe.
*katanya susu enfagrow kotak tue sedap. lagi lagi kalau dapat free*
Nursing bra tue yang kuning RM20, but if u buy 2..RM38.
yang pink tue RM15, buy 2..RM28.
disposable panties tue RM5 saje..

Okay ini aktiviti hari keesokkan nye..
Basuh baju baby..sampai tak cukup hanger nyerr...
Lupa mau snap, kita pakai gambar ehsan dari google je yea.
Purren kiddi wash. Sannngggaaaatttt lah wangi bau dia.
Nak cium² saje bau baju tue. setiap kali lipat mesti nak bau. hah addicted bau sabun *tepuk dahi*

Ai beli detergent nie kat pasaraya Manjaku, 2L worth RM19.90.
Minggu 33

Minggu nie berjalan lancar..
sebab minggu nie ada cuti di pertengahan mingu. hihihi.
Esoknya, masuk ofis lewat sikit sebab check-up kat klinik desa.
Dapat jumpa doktor hari tue.
Doktor teropong baby kita..masa nie berat baby katanya 1.9kg dah. hehe. naik 0.1 jee dari last 2 weeks.

On weekend nyer, kami balik shah alam.
Heaven giler duk rumah, bole request apa saje mau makan.
Mak beli ketam, masak sup..yumm yumm!
letak sambal kicap sikit..mak ai menari² baby dalam perut haha. senang hati.

Sabtu pagi nya, kami ke Taman Saujana Hijau, persint 11, Putrajaya.
Ku bawa sekali mak ayah. hehe.
Pepagi dah exercise naik bukit.

Seperti biasa, photographer yang sama iaitu Hijau Photography.
bersama Yuchi.
Di make-over eyh! di make-up kan oleh Fes Anggun bridal.
Slot kami pagi..chantek view taman tue waktu pagi..tapi nak masuk ke tengah hari makin ramai orang datang untuk graduation photography, yang datang dengan kawan² captured moment beramai².
Ramai jugak orang walau panas² cuaca sekarang nie..
tapi pepagi pun ramai yang datang for exercise, tua muda, kanak² pun ada..
Ai yang bunyung ni idok lerr berjalan jejauh..naik bukit pun da semput hihi.
Time nie Hijauphotography ada buat promo October.
By depo RM100 untuk book, total price RM250 include make-up okay.
Haaa macam tak percaya kan.
tapi mamat hijau nie dia buat. ;D
Thanks Yuchi & Fateha.
;)


Hari ahad nyer..sebelum balik Selayang, suami excited nak singgah Baby Outlet kat Sunway.
Area² kawasan perindustrian sebelah sunway pyramid tue.
Diorang ada buat warehouse sale luar outlet.
Tapi barang dalam outlet pun harga murah berbanding luar..stroller pun berlambak.
quinny pun ada tapi yg latest tak ada sampai zapp je ada.
*time ai pergi hari tue laa, tak taw kalau diorang da tambah stock*
more info, google ya.


Nota kaki
• Mom & Baby Expo at IDCC, Shah Alam next week!
• Next appointment with Dr. Roslan 5 Nov.
• Appointment klinik desa 13 Nov.

Sunday, November 10, 2013

12 May 2013 : Majlis Bertandang ♥


Okay sambungan lagi dari entry Majlis Bersanding pada keesokan harinya pula.
Eyh. lupaa. Selepas siang nya bersanding, malam nya pula ada majlis bersama keluarga sahaja.
Akan di ceritakan selepas habis entry ini ya. ;)
Haaa penat nokk mak nak habiskan update entry kawen niee..lagikan pulak hari majlis..haha.
Tapi Alhamdulillah dua majlis di Shah Alam telah selesai dengan lancar dan jayanya.

Let's start the day.

Pagi itu penuh dengan aura ketenangan.
Bangun Subuh, kejutkan suami.
Selalu bangun pagi akan ada adik ku, amy di sebelah tido berselubung, 
tetapi pagi ini buka² mata..seolah tidak percaya bahawasanya 
disebelah ku, dia yang sudah bergelar suami hehe. 
Kemudian bersiap, mandi dan makan pagi.
Lepas breakfast, kami (aku & suami) bergerak ke Selayang
tepat jam 9 pagi kerana kami perlu berada di butik pukul 10..
Sampai di Butik Sentuhan Qaseh atau sekarang di kenali Azelyn Othman Creation,
terus aku di siap dan di solek oleh kak Lyn,
Memang da booked awal dah untuk kak lyn make-up, walaupun dia 
kurang sihat tapi hasilnya tetap marvelous.!

The dress of the day! 
*Love the color combination*
Thanks kak Lyn :)
Tengah bersiap, pengapit pun sampai..
Nyza & Shah. Thanks yea korang. 
Sudi jadi pengapit untuk dua hari niee.. :D
Senang amek pengapit laki bini niee..sampai pun berdua. hihi.
Time nie family dari Shah Alam pun da sampai dan 
menunggu di luar butik untuk berarak sama.
Tepat pukul 12:30 tengah hari,
kami pun bergerak ke rumah pengantin lelaki.
Pengantin dibawa oleh Arif selaku pembawa kereta. 
Ya tuan empunya kereta yellow spoon ini =)
*Mekasih rip!*
Kompang pada hari itu memang sangat AWESOME!
Berg kata kat Selayang team kompang diorang nie memang terbaik lah.
Diorang bukan takat saja berkompang tapi lagu yang diorang nyanyi sekali tue memang best.
Ada lagu diorang buat remix sambung lagu lain..lama pulak tue mennyanyi.
Dari mula sampai..stop sekejap untuk bacaan doa, pastue start makan, 
diorang pun start laa sampai la ke nak habis makan, baru diorang stop. Haaahaha.
Terbaik lah diorang nie.
So orang berdekatan, nak no. contact bole mintak.
Nanti ai tanya abg ipar ai.

Lepas dari acara potong kek, ada acara yang kami berdua tak tahu.
haha! acaranya ialah...

Acara ini adalah untuk suka suka sahaja.
Bukan setakat budak² berebut, akan tetapi makcik² pun turut serta..haha.
Kita nak suka suka kan..seronok tengok..kita happy, orang pun happy.

Selepas habis acara membaling gula², kami naik ke atas rumah untuk bergambar di pelamin.
*gamba bersama kawan² yang datang meraikan akan di tempek di next entry sebalik takbir majlis*

♥ Bersama keluarga ♥

♥ Bersama keluarga baru saya ♥

Jelas wajah keceriaan di situ walaupun..WALAUPUN pada pagi itu saya mengalami ketidaksihatan badan dimana apa yang telah saya makan pagi tadi telah terkeluar semua di butik.
Elok² da di make-up kan..nasib baru part foundation jee tiba² termun*** keluar segala breakfast pagi tadi.
haiyaaaa perkara macam nie lah nak di elakkan. 
tapi nak buat macam mana..dia nak bersama jugak waktu² begini..hihi.
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar sampai ke petang.
Syukur sangat²..

Macam biasa, sebelum outdoor..kami bagi peluang kepada photographer makan..
kemudian mereka dan kami meneruskan aktiviti
Outdoor di FRIM.
Teaser sikittttttt =D

Thanks for reading.
Akhirnya, inilah sedikit sebanyak kisah kenangan terindah yang akan di abadikan sepanjang hayat ku dan suami. Bermulah satu lagi kisah perjalanan hidup penuh dengan cinta dan tangungjawab bersama.
Semoga Allah pelihara alam rumah tangga kami, murahkan rezeki kami dan berikan kebahagian kepada kami di dunia dan di akhirat, sehingga ke pintu Syurga.
Amin amin ya rabbal alamin...

11 May 2013 : Majlis Bersanding ♥


Sambungan dari entry Ijab & Qabul, keesokan harinya 11 May 2013,
berlangsung majlis sanding di Shah Alam. Lusanya pula majlis bertandang di Selayang.
Sekali harung je lah alang² penat..sekali penat jee.
Plus family ramai berada di Perak. Kalau nak langsung jarak seminggu mesti ada yang tak dapat nak join.
Lagi pun memang nak majlis ini disertai dan dimeriahkan lagi dengan mak², pak² dan sedara mara..
Jarang kita dapat kumpulkan family ramai² macam nie.
Selalu kalau balik kampung mak, jumpa family sebelah mak jee..family ayah, jumpa family sebelah ayah jee
Haaa nie bukan senang niee..hanya majlis macam nie je dapat rancang pertemuan sebegini  =)

Okay, let's start.
Bismillah..

Pagi Sabtu itu, sungguh aman dan tenang..
Matahari terbit nan indah sekali.
Seperti biasa, selepas solat subuh..terus bersiapkan diri.
Bersiap tue maksudnya duduk di bilik dan tenangkan diri..hahaha.

Pada pukul 9 pagi, kak jie dan abby dari Jie Bridal House pun sampai.
Dan saya pun da ready untuk disiap dan disolek oleh kak Jie.

The dress of the day.
Setelah siap, seperti biasalah makcik², semua nak jenguk pengantin..
Kedengaran semakin banyak suara diluar.
Orang semakin ramai datang.
Time tue jangan cakap lah jantung da satu dua, satu empat semacam haha!
 Kekadang dia lupaa..kekadang dia ingat yang dia tue nak sanding sat lagi.

Dekorasi bilik idea dan design oleh mak & ayah.
cuma sehari sebelum majlis, di touch-up oleh maklong Aziah.
Thank you veriveri muchersss!
It simple but nice.
*memang ini yang saya mahu kan kerana mengikut tema :D *

Owh sepatu ku yang bersiap sedia untuk berkhidmat pada hari itu..

Tepat pukul 1.30 tengah hari, ketibaan keluarga pengantin lelaki sampai.
Jantung usah di tanya khabar, time nie dah satu enam, satu lapan!
*hampir nak pengsan tapi disepak pipi laju² haha sempattt*
Kemudian saya dipanggil keluar.
Dan secara rasminya majlis pun bermula....

Aturcara pada hari ini seratus peratus dibuat oleh pengantin perempuan.
Dan disemak dan disokong oleh ayah. hihi.
*perlu lah ada sokongan kan. penting tuee =) *
Setelah ketibaan keluarga pengantin lelaki, majlis di teruskan dengan bacaan doa
oleh bapa sedara pengantin perempuan iaitu pak lang saya.
Dan diteruskan dengan makan tengahari..
Ya. kami tak sanding dulu, kami makan dulu..hahaa.
Ini kerana ;
Yang Pertama, untuk mengelakkan tiada tempat untuk para jemputan yang datang. Jadi, apabila tempat untuk keluarga pengantin lelaki selesai..tempat itu bole diberikan kepada jemputan yang lain.
Yang Kedua, untuk mengelakkan keluarga pihak lelaki tertunggu² di meja makan sekiranya kami bersanding dahulu. Dan yang Ketiga, bagi pengantin yang pelamin nya berada di dalam pagar atau dalam rumah, tak perlulah untuk pengantin da duduk bersanding dan kena keluar pula ke meja makan..kan senang da berada di luar, sampai² kita terus duduk makan. haha.
*ini adalah pendapat saya laa :) *
Love the decoration. It simple but truly nice.!

Untuk persiapan di bawah khemah, all in one package.
Tak usah pening² kata ayah. Senang!
Semua persiapan dari canopy, meja, kerusi, meja pengantin, pinggan, sudu, garfu semua lah..
Dari Noranum Catering, Puchong.
*nak contact nunmber boleh mintak yea..jangan malu jangan segan.*
Service diorang memang tip top lah!
Makanan pun sedap. Lauk pun banyak pilihan..
Sekiranya lauk tak cukup..mereka akan ada back up plan.
Tapi selalunya jarang berlaku sebab kak Mazni, selaku ketua projek bagi tahu, mereka punya strategi mereka sendiri untuk reda kan keadaan sekiranya makanan habis sebelum waktunya.
Dan saya juga sangat bahawasanya pihak family saya tidak terlalu penat dan letih untuk berkejar² bab makanan. Cukuplah dengan melayan tetamu yang datang.. =)

Selepas habis makan dan potong cake,
acara bersanding pun bermula..
Tiada acara menepung tawar atau merenjis..
walaupun 'bahan²' telah tersedia..
Hanya bersalaman dengan mak ayah, keluarga pihak lelaki dan mak dan bapa saudara.

♥ Mak dan Ayah kami ♥

♥ Ini Emak kami ♥

Gambar kenangan bersama family dan sahabat kawan² rapat akan di tempek
di next next entry ya ;)

Setelah selesai bergambar, kami berehat sebentar..
memberi peluang kepada photographer kami makan..
Selepas itu kami keluar photoshoot outdoor pula.
Okay nak bagi teaser outdoor sikitttt...


Thanks for reading friends!
Coming up next -> Majlis Bertandang ;)

Friday, November 8, 2013

10 May 2013 : Ijab & Qabul ♥

Hye!

Hari nie dah masuk 5 bulan dah kawen, tapi hari nie baru berkesempatan untuk update entry pasal
majlis seumur hidup sekali ini di blog dan abdikan sebagai kenangan yang terindah..In Shaa Allah.

Majlis berlangsung seperti yang dirancangkan iaitu selepas Asar
di Masjid Al-Munawwarah Seksyen 27, Shah Alam.

Pada hari kejadian, debaran makin kuat terasa ketika mana ayah, pakcik² dan sedara-mara bersiap ke masjid untuk Solat Jumaat.
Haiii saya yang macam kelam kelibut. Sampai makan tengah hari tue pun tak tau dah selera ke mana.
Dan sempat request kat adik "amy, jum pergi beli bakso kat masjid."
dia ikutkan aje kerenah kakak nyer nieee haha!
Lepas tue tak tau nak makan kat mana sebab kat rumah da ramai orang..tapi ayah da suggest dah suh pi makan kat rumah homestay yang ayah da sewa untuk family mak. haha. Ayah pun bagi green light.
Apa lagi..sempatlah bakso tue masuk dalam perut dengan jaya nya..Alhamdulilah :D
Kemudian, kami pulang ke rumah dan aku pun siap² menunggu kedatangan kak Jie.
Dalam pukul 3 kak Jie sampai dan aku pun terus di siap kan.

Sekitar jam 5.30 petang kami telah sampai ke masjid.
Pada petang itu ada dua pasangan pengantin yang akan di nikah kan oleh Ustaz Suhaimi iaitu Jurunikah kami.
Majlis pun bermula...
Ayah mewakilkan Jurunikah untuk nikah kan kami.
Ketika ini saya hanya mampu berselawat dan memegang tangan mak dan kak fairus di sebelah.
Walaupun tiada soalan 'quiz' atau dikenali juga dengan soalan cepu cemas,
tapi dup dap dup dap jugak laa kan hihi.
Alhamdulillah Allah permudahkan segalanya..
Dengan sekali lafaz, kami telah menjadi suami dan isteri...
Alhamdulillah, saya kini sah menjadi isteri kepada Zurli Harun =)
Semoga diberikan rahmat dan keberkatan kepada rumah tangga kami,
dan diberikan kebahagiaan di dunia dan di akhirat..Ameen.

Family potrait =)

Cerita pasal hantaran pula kesemuanya 7 vs. 9
Hantaran ini walau tak ada fresh flower, tak secantik mana..
tapi sentuhannya penuh dengan kasih sayang, yang penting hasil dari idea dan kreativiti sendiri.
Tahap kepuasan itu, to the max lah!
Cuma hari pada tengah hari tue, kek baru di ambil dari kak Norish Ashna Fresh Bake,
tengah make up tue lah kak fairus tolong deco kan.. Thanks kak! :D


Dan ini pula hantaran dari pihak lelaki..

Pada malamnya hanya aktiviti makan malam bersama family dan pada kawan² yang tidak berkesempatan untuk datang majlis keesokan harinya.
Ini adalah kisah hari akad nikah saya dan suami.
Entry akan datang ini akan saya 'tempek' gambar² di sebalik takbir majlis ini.
hehe. tQ for reading!