tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg
Showing posts with label Baby expo. Show all posts
Showing posts with label Baby expo. Show all posts

Thursday, November 6, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 34 & 35 ~ Mom & Baby Expo @ IDCC, Shah Alam &Baby Cot.


Minggu 34

Weekend minggu nie kami ke Mom & baby Expo kat IDCC, Shah Alam.
Yawww! punya cari mana bangunan IDCC tue..sai nie memang orang shah alam, tapi da macam shah alam murtad dah. haha.
Rupa² nya depan federal..dah terang² penah lalu tapi tak penah nampak tulisan IDCC tue.
Ia bangunan baru. tak buka lagi.
Rasanya ini first time ada event kat bangunan nie.
Kasihan weyhh..mana ibu² mengandung, ibu bapa bawak anak dengan stroller bagai..
Memang parking agak banyak..tapi dari GF nak ke level 7 tue dengan escalator tue agak mencabar kottt..lift tiada. APA.? LIFT TIADA.!
Ai pun dapat info dari kawan² yang update kat insta, fb pasal hal nie..
Jadi si suami gagahkan jua cari parking level 6.
Memula level 6 tue guard tue da tutup dengan kon, kete depan kami terlepas naik.
Suami dengan aku sekali duk merayu-rayu..sampai dia pun agaknya kesian..haha.
Dapat lepas kami naik. tapi dengar walkie talkie boss dia pesan jangan bagi kete naik dah.
*hehe. mekasih guard kerana bagi kami lepas =D *

Kami pergi hari tue last minute set time dengan ned & yana..kebetulan diorg pun nak pergi time tue.
Dapat lah kami jumpa kejap.
Register sesama..pas tue laluan da ke lain² dah.
iyela, mana tak nya nak mencari barang..

Apa yang kami rembat hari tue adalah pampers!
haaa..si suami laa nie excited sangat.
ai sampai blur jap.
tapi kami tak beli banyak..pampers yang ada kat expo tue Mamy-poko, Drypers, Huggies.
Kami pun beli 2 packs mamy-poko newborn size, RM50.. 
dengan 2 packs drypers S size, RM48.


Then beli drypers punya set untuk bawa ke hospital nanti sebab dalam set tue ada 
newborn pampers & toiletries, worth RM25..luar RM30-35.


Kat booth One Baby World pula rembat disposible panties lagi satu set & washable breastpad worth RM12.

Jalan punya jalan, suami nampak stroller babyzen yoyo.
try test tengok pengan dan rasa..macam agak je berat dia.
target suami nak cari stroller yg ringan supaya senang mommy nak bawa baby nanti..katanya.
hahaha. padahal dia pun tak nak berat² sebenarnya..pandai taw daddy nie. ;p
jadi kami masih tercari², tapi ai prefer bila baby da deliver then baru kita fikir pasal hal stroller nie..

Jalan lagi ke booth terakhir sebelum ambil goodies bag,
satu booth nie jual barang tak banyak..dah la dia satu booth area stage tue..jadi mata nie memang focus ke satu² barang. Tengok ada swaddle rm35.
tapi sebelum nie usha packaging tue agak laa mahai.
pegi dekat, tengok² pilih²..tanya promoter tue..dia kata memang harga itu..
Ai apa lagi..rem je laa kan. lepas tue amek sekali handkerchief worth RM13.

Minggu 35
Again, minggu nie ada appointment dengan Dr. Roslan.
Kali nie dapat no yang ke 404. hehe.
lewat sikit jee. sebab malam sebelum tue tak berapa bole nak tido lena..
Ntah laa lately nie memang susah nak tido malam.
Disebabkan tido malam da tak bape nak cukup, siang tue tido sesungguh sungguhnya.
Jumpa Dr. Roslan kali nie untuk check uri, actually uri ai doktor yang buat detailing tue bagi tahu ia dibawah sedikit.
Alhamdulillah Dr. Roslan kata uri okay..In Shaa Allah bole bersalin normal. Ia tak tutup jalan.
hai lega cheq.
Tapi yang paling mengejutkan adalah nerat baby.
Hari tue last check dengan doktor klinik desa dia beritahu berat baby 1.9kg..now da 2.75kg.
fuh! semangaaatttt... *berpeluh jap*
Haha. terkezut kami.
Da keluar dari bilik dr.Roslan, whatsapp bagitahu mak, mak bagi ayat sedap hati.
hehe. mak kata "tak pee..kekadang mesin scan tue tak betul..bila baby da keluar nanti dia timbang baru betul.." haaa nampak tak nampak tak. :D
Harap² yea mak. Aish bertambah seram sejuk, berdebar gamaknya..hehe.
In Shaa Allah..moga Allah permudahkan segala urusan hamba-mu ini. Aamiin.

Lepas keluar dari hospital, kami ke rumah ketiga.
mana lagi Curve laa.
Pegi bedal Johnny Rocket.



Then gi IKEA beli baby cot for baby.
Lama tak dating waktu hari bekerja..
Nie pun alang² da cuti.
tapi itu pun suami punya fone tak henti berbunyi.
tak call, bunyi email masuk, tak email, whatsapp masuk, tak whatsapp, sms masuk.
-_- redha & sabar je laa kan.
Tapi tak bole laa nak dating satu hari macam time study dlu lagi..
kena ada time untuk rehat kan diri..iyela nama pun da kerja nie bila dapat cuti kalau bole nak rehat jee kat rumah.

Nota kaki
• Berat mommy 74kg & berat baby 2.75kg.
• Next appointment with Dr. Roslan on week 38, 26 Nov.

Dairi Hamil Ku : Minggu 32 - 33 ~ Mom & Baby Expo Mid Valley &MaternityPhotoshoot with Hijau Photography.

Minggu 32

Dalam minggu nie banyak menda dapat. hehee.
Set bersalin Spa & Ma, Minyak kelapa dara d'Aura..then hujung minggu berjalan rembat barang kat mom & baby expo mid valley.

Set bersalin spa & ma nie, aku saja usha google.
standard market price is RM299, ada yang bagi free gift or postage include..ada yang tak bagi and add for postage..
Tapi aku ada terjumpa kat website lelong.com RM240 include post.
*pejam celik mata ku, betul ke nie?*
then tengok ada orang review kat blog lagi.
Thanks ya anis, sebab awak membuat saya lebih confident untuk membeli ehe :)
Ada juga aku survey² set bersalin lain. mungkin akan add set NR for loose item kott..

Pada yang usha set bersalin spa & ma berharga rm240 nie sila klik link nie ya.
Siap free shipping for wm & ada free gift lagi taw!
*tue kotak color pink, purple tue..* :D
Lelong.com - Al-Masyuk



Untuk minyak kelapa dara pulak aku beli online kat website nie.
Banyak khasiat mkd nie sebenarnya..bukan untuk ibu mengandung sahaja taw.
untuk kurangkan berat badan, untuk penghadaman yang lebih baik, untuk sihatkan jantung, kuatkan sistem imun, of course untuk sihatkan kulit & rambut, dan hilangkan strech-mark dan macam² lagi.

new price MKD As-Syifa
Haa on weekend nyer plak berjalan lagi ke expo baby kat mid valley.
Abang biasa lah hari sabtu keje halfday, tapi sabtu nie dia ada stock-take pulaa..*huwaaaaaa*
Jadi dia kata mungkin dia balik lewat if ada problem apa²..
So aku pun redha jee laa. Tapi pandai noww dia pujuk..
Macam biasalah plan dua saat dua tue. Tetiba masuk je kete, ayat dia "jom mid?!"
Aku dengan muka sememey nyer pandang dia..dengan dalam otak duk fikir jalan mana yang tak jammed jumaat² nie..aku tak kata ya, kata tak..tapi abang dah gunakan perkhidmatan kawan baik beliau di dalam kete iaitu 'waze'. hehe.
Ai. advance betul..ini betul² nie..sape yg excited pun tak tau..hehee.
*daddy nie excited sangat nie kan..dia yang nak sangat pergi sebenarnya tuee. tak pe daddy, ai know you* :D

Drying Rack RM25
BF storage RM9
Susu Enfamama RM24.40
Dan tengah tue goodies bag yang berisi magie goreng cup, mug, flyers, voucher, 3kotak susu enfagrow yang yummy!
Jadi inilah hasil rembatan yang sempat..sebab saya pukul 9:30pm ada booth yang da tutup..
Bila abang tengok muka kecewa bini dia nie..dia terus cakap "tak pe..esok lepas abang settle kerja, kita datang lagi yea." :) tak perlu kata apa². *ilupyu lah abang*

Esoknya, abang pergi kerja..biasalah kita nie selesaikan hal rumah, kemas barang² baby & mummy..kemas² rumah..iyela kita bukan surirumah sepenuh masa..on weekend sahaja lah penat sikit buat kerja rumah nie..da selesai semua, baru pi mandi. ehe.
Kemudian, ke dapur pula siap² untuk makan tengah hari.
sementara tunggu kepulangan suami tue..kita baring² tengok tv..tetiba bunyi engin kereta.
Aku pun caya tak caya jee..terus melompat buka pintu. haha.
Buka², si suami pun nak tutup pintu kete and say "Supriseeee!"
Aku sipu² sambil tertanya² *apa yang terjadi nie.? betul ke? dah laa balik sharp, awal dari biasa..* haha.
Aku tanya "berg, kenapa balik awal nie? da settle ke stock take?"
Dia senyum²..aku dengan rasa tak puas hati pun ada siap ugut, tak bagi masuk umah selagi tak bagitahu. hahaha. Then barulah dia cerita..kerja dah siap, tanya colleague sorang tue dia nak pergi baby expo..dia bagi balik. hahaha. syok betul kan.
Terus solat, siap² terus..haaa nampak tak excited dia.
Masak pun tak sempat sebab dia tak inform pun nak balik..kita pun apa lagi goyang kaki lah. hehe.
v
Dan ini hasil rembatan untuk hari kedua..

Baby shower tue 2 botol RM22, so each jatuh RM11.
Baby wipes (L) orange, RM10 (S) blue, RM4.
Liquid cleanser sekali refill RM28.
Yang botol, kotak kechik & baby wipes xs size tue adalah free gift :)
Goodies bag tue register atas nama suami pula, tue dapat lagi tue hehe.
*katanya susu enfagrow kotak tue sedap. lagi lagi kalau dapat free*
Nursing bra tue yang kuning RM20, but if u buy 2..RM38.
yang pink tue RM15, buy 2..RM28.
disposable panties tue RM5 saje..

Okay ini aktiviti hari keesokkan nye..
Basuh baju baby..sampai tak cukup hanger nyerr...
Lupa mau snap, kita pakai gambar ehsan dari google je yea.
Purren kiddi wash. Sannngggaaaatttt lah wangi bau dia.
Nak cium² saje bau baju tue. setiap kali lipat mesti nak bau. hah addicted bau sabun *tepuk dahi*

Ai beli detergent nie kat pasaraya Manjaku, 2L worth RM19.90.
Minggu 33

Minggu nie berjalan lancar..
sebab minggu nie ada cuti di pertengahan mingu. hihihi.
Esoknya, masuk ofis lewat sikit sebab check-up kat klinik desa.
Dapat jumpa doktor hari tue.
Doktor teropong baby kita..masa nie berat baby katanya 1.9kg dah. hehe. naik 0.1 jee dari last 2 weeks.

On weekend nyer, kami balik shah alam.
Heaven giler duk rumah, bole request apa saje mau makan.
Mak beli ketam, masak sup..yumm yumm!
letak sambal kicap sikit..mak ai menari² baby dalam perut haha. senang hati.

Sabtu pagi nya, kami ke Taman Saujana Hijau, persint 11, Putrajaya.
Ku bawa sekali mak ayah. hehe.
Pepagi dah exercise naik bukit.

Seperti biasa, photographer yang sama iaitu Hijau Photography.
bersama Yuchi.
Di make-over eyh! di make-up kan oleh Fes Anggun bridal.
Slot kami pagi..chantek view taman tue waktu pagi..tapi nak masuk ke tengah hari makin ramai orang datang untuk graduation photography, yang datang dengan kawan² captured moment beramai².
Ramai jugak orang walau panas² cuaca sekarang nie..
tapi pepagi pun ramai yang datang for exercise, tua muda, kanak² pun ada..
Ai yang bunyung ni idok lerr berjalan jejauh..naik bukit pun da semput hihi.
Time nie Hijauphotography ada buat promo October.
By depo RM100 untuk book, total price RM250 include make-up okay.
Haaa macam tak percaya kan.
tapi mamat hijau nie dia buat. ;D
Thanks Yuchi & Fateha.
;)


Hari ahad nyer..sebelum balik Selayang, suami excited nak singgah Baby Outlet kat Sunway.
Area² kawasan perindustrian sebelah sunway pyramid tue.
Diorang ada buat warehouse sale luar outlet.
Tapi barang dalam outlet pun harga murah berbanding luar..stroller pun berlambak.
quinny pun ada tapi yg latest tak ada sampai zapp je ada.
*time ai pergi hari tue laa, tak taw kalau diorang da tambah stock*
more info, google ya.


Nota kaki
• Mom & Baby Expo at IDCC, Shah Alam next week!
• Next appointment with Dr. Roslan 5 Nov.
• Appointment klinik desa 13 Nov.

Friday, October 3, 2014

Diari Hamil Ku : Minggu 28 - 29 ~ Mom & Baby Expo @ PWTC.


Minggu 28
Dalam banyak² minggu..minggu nie lah yang paling best!
Sebab 3 hari je kerja, 2 hari lagi cuti. heee :D
Minggu nie aku dah merasa dah kick boxing yang paling kuat dari si kecil dalam perut nie..haa,
kekadang terkejut sorang² pastue senyum sorang² haha.
Iyela pengalaman pertama kan =)
Minggu nie ada MGTT lagi.
aku tak de lah beria sangat suka makan manis²..tapi waktu mengandung nie aku berjaga² juga.
kekadang teringin sangat nak air sejuk manis..ha! time waktu teringin nie..sekali teguk dapat lepaskan apa yang dihajati tue..dah lah.
Tapi jarang berlaku..sebab aku tak sangat.
kira sedap manis² buah tue dah lazat sangat dah!
melainkan air homemade adik ku, syamil..omakk aii! bagai gula tertumpah dalam jug. haha.
api sedap, sekali sekala boleh laa kan. hehee.

Alhamdulillah result MGTT aku pun lulus kott..tak de pun pihak klinik call aku.
heee syukurr..lepas kedua² ujian :D
Pagi tue macam biasalah pergi klinik, tapi pukul 7:30 baru keluar dari rumah..
sebab suami ku tak tido sehari semalam dek kerja masuk kete ke pavi untuk event minggu tue dan dia pun cuti on sabtu. jadi beliau back up laa untuk malam tue.
*tidak lerr teman budget dia balik lewat sangat*
huh. Pukul 3 pagi aku alarm jam, kot kot tak sedar laki aku balik..rupanya ku bangun dengan hati tak tenang.
sebab aku whatsapp dia kata tak settle lagi..
Ai baby pun duk menendang² pepagi buta tue..
*teman aku agaknya, tak pernah lagi pagi buta dia berjaga dalam perut ku nie sebelum nie*
Aku pun tido² ayam je lepas pukul 3 tue.
bangun² aku siap, solat semua..baru kedengaran bunyi kereta suami ku pulang.
Haish..nak je ku mintak dia duduk rumah rehat tido, tapi kata dia, dia nak teman juga..kalau mengantuk, dia tido dalam kereta. aku pun okay je lah.
tapi dalam kepala ku nak cancel pergi  expo pwtc lepas test mgtt nie.
sebab nanti lepas solat jumaat nak balik teluk intan pula.
Setelah selesai test semua..aku kata 'kita balik rumah laa abg, tak yah gi expo tue..kesian kat abg.'
Dibalasnya 'alaaa abg nak pegi, kalau syg tak nak pegi, syg tinggal.'
huh! kuang asam sungguh. tapi pandai dia amek hati. :D

Kami pun bergegas masuk kL..parking kat putra, berjalan masuk ke pwtc.
weyh ramai orang da weyh.
ku fikir jumaat tue tak laa ramai sangat sebab hari bekerja.
tapi ramai jugak orang..*ponteng kerja ke deme nie* kikiki

So pusing punya pusing..
pampers hanya drypers jee aku nampak. mahai nak mamp***
bagi package 4pack rm135, jatuh satu rm33.75.
Ai nie expo ke pasaraya nie?
kat majaku aku survey rm29.99 jee..paling mahal pun aku survey rm31.
Banyak booth² jual baju..murah²..
tapi aku tengok baju² tue macam belambak je kat GM.
dah ofis aku depan plaza gm kl nie je..baik aku beli kat sana je dari harga 1 rm20/pcs..
baik aku borang dapat lagi murah ;D
Ha booth paling lama kat dalam tue ialah 'one baby world'
barang dia promote memang the best lah.
kadang aku pun bingung, tak ke kedai sebalah perasan kedai diorang jual benda sama tapi harga murah dari diorang?

So apa yang aku rembat kat expo hari tue...

Autumnz Ice pack - RM13
Breastmilk storage bottle - RM26
Nursing bra - RM22
& baby bip tue RM3 je :D

Sebab tengok banyak sangat baju2 kat expo tue..rasa malas nak masuk satu satu booth.
jadi rembat 3 rompers nie RM20 tiga helai.

Minggu 29
Haiii baby, seronoknya memain main dalam perut mummy..
Makin aktif ya kamo.
Alhamdulillah.

Kekadang mummy gelak sesorang sebab geli geleman. hehe.
Dalam minggu nie jugak laa mummy n daddy dapat tengok perut mummy bergerak LIVE!
Sebelum nie baby tendang² mummy tengok perut jee, baby diam tak tendang dah.
*saja taw main cak cak*
First time daddy tengok n letak tangan kat perut mummy, baby kicking lepas tue gerak²..haha
Mummy nak tergelak tengok muka daddy..dia punya terkezut kelako muka.

Ini pengalaman pertama bagi mummy n daddy merasi semua nie.
Pernah mummy bangun tido, first time sakit..daddy dengan serta mertanya bangun dengan risaunya.
*selalu bangun nak kena belai dulu baru bole bangun elok taw.! kalau tak jangan harap, disambungnya tido.*
First time juga *mummy ingat lagi masa tue on the way balik shah alam* baby gerak².
thats first time memang mummy ingat apalah baby buat..tak duduk diam mummy sebab geli. haha. 
*makin diusap perut, makin menjadi jadi. haha*
Semua nie kenangan pahit manis mengandungkan baby.
Mummy n Daddy bersyukur sangat² kerana diberi peluang menikmati semua nie..
Moga baby jadi anak yang sihat, cerdik, semerlang..dunia dan akhirat ya.
Aaminn..


Monday, August 11, 2014

Diari Hamil Ku : Minggu 23 ~ 3rd scan & Pureen Clearance Stock.

Assalamualaikum Semua.

Minggu nie da masuk minggu ke 23 dah baby dalam perut mummy nie..
Mummy doakan baby sihat dan bahagia kat dalam tue.
:)

7haribulan hari tue macam biasalah rutin bulanan sekarang nie kita pergi check-up.
Sesudah selesai dengan jayanya nasi lemak jiran sebelah ke dalam perut, beberapa minit sebelum pukul 7:30 pagi kami ke klinik desa Selayang Baru.
Seperti biasa, pepagi..of course laa dah ramai..tapi hari tue lah paling sekejap aku berada dalam klinik tue.
Sampai² tunggu nombor..dapat nombar, pergi toilet..timbang berat dan dduk dikerusi balik sambil tersengguk² menunggu nombor.
Haa cakap pasal berat nie..ai raya² nie naik pulak dia. haha puasa hari tue 67, raya nie da 69. kikiki.
Bila nombor da dipanggil dalam 4orang dihadapan, jumpa nurse muda..dia buat ultrasound check jantung baby tapi tak jumpa² baby nyorok ke? hehe. Nurse veteren plak try, sekejap je dah dengar jantung dia..kemudian amek blood pressure, amek darah kat hujung jari...
Ha dah siap!
*ai sekejap*
Dalam hati bertanya "eyh. tak jumpa doktor ke? kata dia doktor ada setiap khamis.."

Jadi ingatkan adalah adegan scan mengescan baby nie..tapi tak de.
Jadi daddy decide kita buat scan biasa kat Klinik Dahlia je la balik kerja nanti.
Haaa daday yang excited okay.
Aku okay kan aje..

Hasil scan petang tue..
TARAAAAA!

Time nie baby betul² tengok kami..
Doktor kata "owhh dia tahu mummy daddy dia nak teropong dia..dia pun pusing tengok kita betul² depan skrin nie"
Ya Allah perasaan time nie bercampur baur..sebak pun ada.
Doctor Ayu pun da beritahu gender baby, terkezut kami..
tapi kami tak nak sahkan lagi..tunggu nak buat scan 3D/4D baru laa nak sah beli baju color biru ke pink.
hehe.

23 weeks,
Membesarlah dengan sihat dan sempurna wahai anak..
Much Love, mummy daddy.

Hah tertinggal satu cerita,
Minggu lepas google pasal baby expo.
So da save the date untuk baby expo akhir tahun nie.
Yang paling dekat date nyer 16 - 17 August 2014 "Pureen Stock Clearance Promotion"
dekat Gleanmarie, Shah Alam.
Semalam daddy balik kerja awal sikit, alang² kat rumah shah alam nie..amek lah kesempatan ke situ dengan niat nak usha² jee haha.
Tapi disebabkan harga baju baby serendah rm3..kami pun rembatlah. apa lagi..haha!
Waktu kami pegi tue around 3-3:30 petang..memang waktu paling afdal pegi sebab ramai tapi tak ramai sangat..sebab dengar cerita yang pagi nyer nak masuk kena beratoq panjang...
Aihhh tak lalu laa..memang nama dia lalu dan pandang saje lah.
Waktu kami pergi nie memang bole laa selit² lagi.
Alhamdulillah ada sedikit hasilnya.. :D