tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg
Showing posts with label Prosedur Permohonan Perkahwinan. Show all posts
Showing posts with label Prosedur Permohonan Perkahwinan. Show all posts

Saturday, March 2, 2013

Prosedur Permohonan Perkahwinan bagi Negeri Selangor

Assalamualaikum w.b.t

Hye kawan².!

Untuk entry kali nie..saya sekadar nak share pengalaman dan berkongsi ilmu 
untuk bakal² pengantin lelaki & perempuan yang bermastautin atau duduk di negeri Selangor.

Harus di ingatkan yea kawan², buat perkara² di bawah ini TIGA bulan sebelum tarikh nikah awak² yea :)

Haaaaaaa apa yang perlu anda lakukan dahulu..?

1. Perlulah anda & pasangan atau tunang anda hadir ke Kursus Pra-Perkahwinan atau short form nyer 
    kursus kawen :)

2. Anda & pasangan anda perlulah ke klinik kerajaan untuk lakukan HIV test. 
   
   Peringatan
    i - Anda perlulah call klinik yg ingin anda pergi. Ini adalah kerana ada sesetengah klinik yang perlu anda     
        buat appoinment dahulu dan ada yang bole datang walk-in, tapi rasanyer pegi pepagi untuk beratur dan 
        tolong buka pintu klinik tue pun tak mengapa kottt..hehehe tiru macam saya.! =D bukan apa..klinik 
        kerajaan nie selalunya ramai sangat orang.
   ii - Selalunya hiv test nie buka pada hari weekdays sahaja, weekend takde rasanye, apa² pun call dulu yea 
        sebelum pergi..nanti sia² cuti yang korang amek untuk satu hari tue..sekiranya da settle hiv test nie..balik 
        dari klinik, bole g buat kad kawen..heheee -tiru macam saya.! ahaha)
  iii - HIV test nie dia ada expired date taw.! Kawan² sebaik²nya buat sebelum 3 bulan sebelum tarikh nikah.
   
   Disini saya sertakan senarai klinik² yang bole kawan² pergi untuk buat hiv test nie. Harap² dapat membantu 
   yea. :)

3. Seterusnya bole laa kawan² proceed dengan pergi ke website JAIS

    Disini ada langkah² yang perlu kawan² buat untuk log-in atau register untuk pertama kali. Click disini :)


- Panduan Prosedur Nikah bagi LELAKI -

Langkah 1 : Perlu daftar seperti di atas. Dan click pada borang 2A dan/atau Borang 1, isi segala butiran
                   dan maklumat yang di perlukan.
Langkah 2 : Print borang 2A (Permohonan Nikah LELAKI) dan sekiranya anda duduk di Selangor,
                   tetapi alamat di IC anda bukan beralamat di Selangor, dan perlu mengisi Borang 1 (Akuan
                   Permastautin.    *tetapi sekiranya alamat IC da Selangor, da tak perlu isi yea.
Langkah 3 : Sesudah kawan² print borang² nie.. JANGAN berbuat apa² KECUALI stapler kan setiap
                   borang dan lampir/attach kan sekali document² yg diperlukan seperti disini
Langkah 4 : Anda perlu berjumpa Jurunikah atau Penolong Pendaftar Nikah (PPN) BERSAMA 2 orang 
                   saksi di kariah/masjid berhampiran rumah anda untuk membuat pengesahan segala document
                   yang di perlukan sebelum dihantar ke Pejabat Agama Islam Daerah (PAID) masing².
                   * DI INGATKAN bahawa anda sebagai pemohon, dan 2 saksi WAJIB menurunkan sign atau
                      tanda tangan di HADAPAN PPN SAHAJA. Jangan lepas print, terus sign yekkk :D
Langkah 5 : Setelah mendapat pengesahan, anda bole lah hantar borang 2A dan borang 1 ke PAID dan
                   beserta rm10 untuk process permohonan anda. Process ini bole diselesaikan dalam beberapa
                   jam sahaja depend the current situation kat pejabat agama tue. Kemudian, anda akan menerima
                   borang 3A (Kebenaran Berkahwin Dalam Negeri Selangor Lelaki) ATAU borang 3B
                   (Kebenaran Berkahwin Luar Negeri Selangor) bagi pemohon yang akan berkahwin luar
                   Selangor.
Langkah 6 : Dan langkah terakhir, anda perlulah buat 1 copy dan beri kepada bakal isteri anda untuk dia 
                   pula proceed permohonan dia pula :)

PERINGATAN : Lelaki perlu buat borang akuan bujang yea! Minta orang HR kat office anda buatkan satu dan sebaiknya buat copy 1 atau 2 (ini untuk lelaki bujang yang akan berkahwin buat kali pertama yea)

SUMMARY untuk Permohonan Lelaki

- Panduan Prosedur Nikah bagi PEREMPUAN-

Langkah 1 : Sama juga awak² semua perlu register & log in. Kemudian, click borang 2C (Permohonan 
                   Nikah Perempuan), isi segala maklumat di ruangan petak kosong tue. Seterusnya print dan ia 
                   akan keluarga dalam format pdf taw.. jangan terkejut kadang ada yg senget tak masuk ruangan 
                   dia..tak tahulah kenapa..tapi jangan risau yea, biarkan jee :D
Langkah 2 : Seterusnya kawan² perlulah isi borang 2D (borang Perwakilan dan Wakalah Wali) TETAPI
                   harus di ingatkan bahawa borang 2D harus di isi setelah kawan²selesai mengisi borang 2C.!
Langkah 3 : Kemudian kawan² perlu print kedua² borang ini. (Di ingatkan juga JANGAN sign atau berbuat 
                   apa² pada borang² itu kecuali staplerkan sahaja dan lampirkan/attach kan sekali document² yg 
                  di perlukan seperti disini dan susun mengikut turutan.. Jadi mudahkan ustaz/PPN kita tue check 
                  satu per satu document yg perlu dilampirkan.
Langkah 4 : Anda perlu berjumpa Jurunikah atau Penolong Pendaftar Nikah (PPN) BERSAMA 2 orang 
                   saksi di kariah/masjid berhampiran rumah awak DAN menurunkan tanda tangan/sign di
                   hadapan PPN itu sahaja yea..(sama macam process lelaki untuk langkah nie)
                   * DI INGATKAN bahawa selepas pemohon(kita), wali dan 2 orang saksi da sign kat borang
                      2C tue.. kita perlu susun step by step document² yg perlu di lampirkan sekali seperti di
Langkah 5 : Seterusnya pemohon atau wali iaitu bapa kandung bole bawa borang 2C dan 2D nie ke PAID
                   yg berdekatan. Bawa sekali rm10 untuk process yea..sama jugak hanta dan awak akan terima
                   Borang 4C (Kebenaran Berkahwin Dalam Negeri Selangor) ATAU Borang 4D (Kebenaran
                   Berkahwin Luar Negeri Selangor)
Langkah 6 : Haaaaa da boleh laa nikah.! hahahaa jangan salah faham..maksudnya dari segi LEGAL
                   DOCUMENT kita semua da settle.! Huurraaaayyy!!!

SUMMARY  untuk Permohonan Perempuan

Okay, sampai di sini dahulu untuk entry ini.
Jika ada apa² soalan nak tanya dan sy dapat bantu..sila² jangan malu dan jangan segan yea.

Sampai sini dahulu kawan², nanti apa² akan di update lagi
dan diharapkan entry ini dapat bantu kawan² yg bakal berkahwin tak lama lagi.!

P/s : Masa jumpa ustaz Suhaimi a.k.a PPN di kariah saya tue..dia sangat lah ramah..bila da settle semua dan kami nak pulang, dia sempat lagi ucapkan Tahniah dan Selamat pengantin baru. HAHAHA.! 
*dalam hati : lambat lagi usztazzz :D* hehe.
Doakan majlis kami berdua nanti selamat dan berjalan lancar yea kawan²..terima kasih. :)