tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg
Showing posts with label Makan². Show all posts
Showing posts with label Makan². Show all posts

Sunday, November 23, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 37 ~ Set tilam Mickey by JZ Baby (IG Kekabubabyku) & Serai @ Paradigm Mall.


Start dari minggu nie da mula dah nak update by weekly.
Iyela kerja da mula reda sikit, sebab da ada asisstant. hehee.
So this week, kita test laa sikit kan..
*hee jangan mara haa..tak buli pun awak.. :D
Alhamdulillah semua berjalan lancar.
Harap bila mar on maternity leave nanti dila bole handle kerja kita nie yea =)

Okay set tilam mickey utk baby da sampai minggu nie dari kuantan taw.
Jauh juga dia datang..tapi memang best laa kak dayang whatsapp bgtaw petang jumaat abg gdex pick up dari kedai dia..sampai rumah shah alam hari sabtu esoknya pukul10 pagi hokey.
Kita punyalah excited duk terfikir² bila la nak sampai, tengok2 bangun tido sebab pagi tue ayah cakap ada barang sampai.
Dalam mamai² duk fikir barang apa aku order ke alamat rumah sini.
Pastue terus rasa macam ada orang smash hahaha.! Terus cakap "eyh tilam mickey" 
Actually, sebelum suami pergi kerja, dia hantar kita balik rumah parents kita..bila dah sampai rumah, sembang² jap dengan mak..pastue sambung tido sat..hehee. So ayah laa tolong pick up barang niee :D
Terima kasih kak dayang.
Sangat sanggaaattttt awesome!
Puas hati sesangat.!
Jahitan memang chantek!

Lately nie semua kerja nak buat..tak diberi. Hahaha.
Lagi² makAyah. 
"Eyh bagi ayah bawak..berat tuh.."
"Kak, tak payah buat..biar mak buat tue.."
Sabtu lepas keluar gi giant 13 beli barang sikit dengan makAyah..
*lama tak berjalan bertiga, selalu berempat tak pun berlima or berenam*
Hehe keluarga kechik jee baru nak berkembang :D*
Aihh jalan nak ke kereta, dah aku jalan melenggang.
Selalunya memang aku tak bole nal tengok mak bawak barang..biar dia yang melenggang tak pa.
Nie dia yang beria..aku nak bahagi dua pun tak bagi..last² mak bahagi dengan ayah. hehee.
Rasa pelik pulak..haha.
Kekadang aku nak cuci pinggan pun tak berinya..aku curi² buat, dah laa dua minggu sekali je balik..takkan laa nak duduk jee..
Bab nak memasak sekarang memang aku da diberi bersara sementara waktu. Haaa hahaha!
Manja pulak rasa..mungkin cucu first diorg kott..manja lebey nie baby niee ;D
Terima kasih makAyah..
Terima kasih suami..

Next day rasa teringin nak melantak kat Serai.
Niat nak makan pavlova jee.
Tapi terjebak!
Petang tue singgah office suami teman dia settlekan kerja kejap.
Then kita ke Paradigm mall.
Ini fisrt time aku ke sana..best jugak.
Dinner malam itu adalah...
Pavlova
Honeydew blast for husband.
(Mix with lycee and lime)
*strong giler rasa dia*
bole try untuk rasa kelainan.
Honey lemon iced for wifey.
*tiptop sangat rasa dia*

Spagetti Seafood Marinara for me.
and Serai Platter for husband.


Tapi bila da habis makan..tetiba aku terasa sakit² pulaa..
So terpaksa jalan slow² dan buat pit stop banyak² :(
Suami pula bole pula kata "okay, ini last yea kits berjalan..lepas nie duduk rumah berehat yea" 
*Adeh! Bosanyaaa. Terus terbuat muka*
Terperasan pula suami bila aku buat muka..terus dia kata "Nanti lepas pantang..cakap jee mana nak pergi, abang bawak ye"
Apa lagi senyum aku sampai ke telinga.
*tak jadi nak majuk.haha.*

Nota kaki
• Berat mommy 76kg.
• Edema (bengkak kaki) : Slight *okay, kaki ada bengkak sikit sekarang*

Sunday, November 16, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 36 ~ Aroma Ikan bakar, Jeram & Checklist baby.


Okay pepagi buta dapat notification macam nie.
Haha..kusss semangat.
Jantung tetiba laju seketika.
Pejam mata, ingat. Allah ada mardhiah..
Hembus nafas =)
Ai pejam celik, pejam celik je kan..

Minggu nie lah nak pack barang baby n barang mummy dalam bag untuk ready masuk dalam kete in case emergency..barang semua da ada.
*haha. lambat kan, orang lain minggu 33 da buat semua tue dah. yang aku nie bila nak buat jee mula berdebar. hehe*
Tapi barang mummy ada lg tak ready lagi macam kain batik, stokin, baju butang depan or nursing blouse..itu je la kot..hah dengan baby pin, in case agak susah nak pakai kain batik tue mummy pin kan ajer haha.

Minggu nie jugak suami bawak pegi makan seafood.
katanya nanti orang tue nak berpantang dah.
kesian diaa..jadi kita pegi makan dlu yea.. :)
Lokasinya di Aroma Ikan Bakar, Jeram. Kuala Selangor.
Santapan pada petang itu adalah...

Ketam masak harlock,
Ikan siakap 3 rasa,
Udang butter dan sotong celup tepung.

Dan inilah wajah mummy-to-be pada minggu ke 36.
Time nie makanan baru dipesan, dan air baru sampai atas meja untuk chop tempat dari dirembat. Haha.
Biasalah on weekend selalu yg mesti booking dulu, kalau yg walk-in tue kena chop tempat.

Alhamdulillah, checklist barang baby & mummy da selesai dah.
Nanti kita sambung shopping bila baby da keluar & mummy da habis pantang yea..
Da macam tak larat je nak bawa diri da sekarang disebabkan sakit pinggang yang teramat sangat.
Ada additional yang mummy gatal nak rembat, we buy online je yea :D


Nota kaki
• Berat mommy 75kg.
• Da mula check-up seminggu² starting this week.

Thursday, August 14, 2014

Dairi Hamil ku : Minggu 17 - 20 ~ 2nd Scan & Dip n Dip @ Curve.

Assalamualaikum.

Minggu 17 - 19
Lama duduk dalam draft entry nie..
Ce tengok title atas nie..nama dia 'entry package'. 
:D

Alhamdulillah..masih lagi dapat berpuasa.
Masa-masa nie perut sedang meningkat naik, sedikit demi sedikit, 
hidup pun berjalan lancar..dah tak da rasa mual², selesa sikit dah.
Tapi kerja di ofis pulak makin bertambah²..nasib semua berjalan lancar..syukur...
time² puasa nie laa banyak nak kena handle training..haiyak!
Dan kerja² di rumah pun encik abang ada tolong² juga hihi..terima kasih abang ;)

Minggu 17 hari tue check up kali ketiga kat klinik desa Selayang Baru.
Time nie dapat masuk bilik jumpa doktor dan scan.
Tapi yang tak berapa bestnyer..suami tak dapat tengok sekali..doktor tue jee macam syok sendiri tengok baby kita..sebab kita pun tak nampak sangat screen dia..disebabkan screen tue menghala ke doktor tue jee..
First time jumpa doktor perempuan kat sini, 
sebab sebelum nie first datang tengok doktor lelaki indian, pastue tuka doktor lelaki chinese..doktor perempuan nie tak ramah sangat, kita tanya..dia jawab sepatah² tapi, 
muka dia tak sombong..jadi biasa² jee lah.


Minggu 20
Minggu nie minggu last kita puasa..
Yeayyy!
Pejam celik pejam celik sekejap jee dah nak raya...

Raya tahun nie kome raya kat mana?
Haaa..teman, tahun lepas turn raya side teman.
Jadi tahun nie turn suami ler pulaa..
Rasa tak sabar sangat nak balik kampung bawa baby techik dalam nie bejalan kampung hehe 
^_^

Selamat Hari Raya!


Okay, sila cuci mata dengan menu² dia.. :p









Nota kaki
• Check-up 03/07/2014
• Week 16+
• Berat : 67.6kg

• berat baby : 168g
• panjang baby :14.7cm

Friday, February 7, 2014

Mrs.Beberg 26th @ 360 Atmosphere & Manhattan with ♥

Assalamualaikum

Hye!

Dah tambah satu tahun dah kita...
Haaaa macam biasalah,
blog pun da bersawang 
disebabkan komitmen kerja yang bertambah.
Nak berblog pun dah tak berapa nak sempat.
Tapi nak jugak tempek entry nie kat sini untuk kenangan anak cucu akan datang 
amboi! haha. ;D

Pagi 3hb Febuari, 
celik mata..bangun dari tido, 
Suami ku seakan menunggu mata ku celik dari lena..
Memberi senyuman, memberitahu petang ini kita ada dinner date.
Aku senyum seakan bermimpi..betul ke nie aku dah bangun?
*cubit pipi* eyh! betul dah bangun dah aku nie..
terus membalas senyum dan jawab okay pukul berapa nak siap?
hahaha! terus excited.

Tunggu punya tunggu,
Siapkan semua kerja rumah..tengah hari makan bihun sup jee..iron baju bagai..
Pukul 4 terus bersiap.
Biasalah, sejam lepas tue baru keluar rumah.

Okay here we gooooo...

Sampai sudah!

Sampai sana dalam pukul 5.30 macam tue.
Raya cina, kL lenggang sikit.. =D

Ini mini teater.
Ada kerusi, aircond yg sangat sejuk dan
screen yg akan memaparkan macam mana menara kL ini dibina.
Yang saya perasan,
semua yang masuk, disebabkan aircond dia..
bukan nak tengok pun screen tue.
kikiki. =D

Okay! session kami untuk ke tower,
pukul 6.30 sampai 9.00 malam untuk restaurant 360.
Sebelum tue kami berlegar-legar area kawasan situ.
al maklumlah first time datang. haha.
Nama je hari-hari masuk kL, tapi pergi balik kerja je lah.

Ini tiket kami.
Pukul 6.02 kami dapat tiket dan terus ke lift.
Nak naik lift pun kena beratur okay..
dan nak naik lift bukan kita suka suka tekan nak pergi tingkat tingkat mana macam public lift.
Staff menara yang akan touch kad id dia then baru bole
tekan button nak ke floor mana.

Lift nie dia terus je naik ke atas..cuma behenti di 4 tingkat sahaja iaitu
TH01 - Observation deck.
TH02 - 360 Atmosphere restaurant.
TH03 - Megaview banquet deck. 
TH00 tue tak pasti..mungkin untuk staff punya tingkat.
sebab takde orang behenti pun kat floor tue. 
heeeee =D

This is the first picture yang di snap!
haaaa..masa nie masih terkesima lagi melihat pemandangan.
SubhanaAllah chantek amat view nyaa!
Mintak kat suami suh bawak pi bukit ampang jee untuk tengok view kL,
tapi dia bagi ini haaaaa 
apa lagi senyum sampai ke telinga laaa =)


 


Okay gambar makanan yang sempat di snap petang itu..
haaaaa nampak tak nampak tak yang aku obses dengan view dari makan.
Haha! first time tuee..
Tapi bila teringat yang ada makanan, baru berdiri pergi amek.
tak silap tiga kali bangun je dari kerusi sebab sayang terlepas pemandangan.
haha. nampak macam kelaka, tapi ini lah saya! =)



 Itu Times Square!


Okay hari dah nak gelap dah.
Lampu pun da buka sikit².


Honestly, aku suka gambar nie.
time nie memang aku tak bangun lah dari kerusi..sambil berputar tue puas aku snap gambar.
tapi bila teringat ada lebih kurang sejam je lagi..
terus pi amek dessert, sambung makan.
Rambang mata beb pilih kek dia yang chomel² tue. haha.!






Tengok penuh pinggan aku amek kek.
sebenarnya ada satu pinggan lagi, tapi letak kat depan suami..hehe
Time lepas duduk je dari amek dessert nie..muka suami macam semacam jee haha.
muka macam tak kena..ajak makan sikit pun dia tak mau.
Aku pulak jadi pelik..tapi aku main selamber jee makan nyum nyum haha.
terfikir juga..da kenyang ke laki nie? ai macam pelik..tapi aku buat donno jee.

Sambil menikmati kek dan pemandangan,
kedengaran bunyi piano, lagu pun ala-ala romantik² gitu.
Tiba², alunan piano bersama² lagu besday kedengaran.
Aku tak sempat nak pandang muka suami,
ada staff bawa plate nie ke arah ku..
HAHAHA! malu gilersss. kiri kanan meja mat salleh kottt...
mujur lighting malap²..kalau tak nampak laa muka aku merah padam.
Masa tue baru aku tengok muka laki aku seronok.!
ini helah dia rupanyaaa...



Happy birthDay to me.. :)
Moga aku menjadi insan yang lebih baik di dunia dan di akhirat.

Night view.
Gambar buat kenangan sebelum balik, 
tak taw laa bila lagi nak naik lepas nie kann ;p
Kemudian kami ke Observation deck.


Serious nampak orang tengah kerja dalam bangunan klcc tue.
Pastue teropong punya teropong ternampak dua orang budak tengah 
tengok tv kat hall rumah atau hotel (not sure) tapi kelakar giler gelagat mereka. 
Fyi, teropong nie tak bole zoom in, zoom out.
cuma bole ke atas, bawah, kiri dan kanan jee bole :D
Tak lama kami di observation deck,
sebab rushing nak balik, esoknya kerjaa lalalala.

Bye menara kL, hope we meet again =)

Okay nak tempek cerita celebrate dengan family pula.
kat Manhattan Pyramid.
Masa masuk, terang berderang lagi..
tetiba bila makanan dah sampai ke meja..start je makan,
blackout pulakkk haha!
makan kau dalam gelap.

The menu.
haha nampak tak serai dalam air tuee.?
sedap weyhhh.. tapi tengok orang jugak laa kot.
aku nie memang giler tomyam.
Lemongrass juice nie dia mix dengan aloe vera..so it taste good.

 haaaa ala ala candle light dinner gitu :D

 Staff beri satu lilin untuk setiap meja,
lepas tue diorang sibuk nyanyi hapy besday hapy besday,
happening betul staff manhanttan pyramid nie..
Pastue time dia hantar lilin ke meja kami, bole pulak ayah aku pecah tembelang bagitahu 
'actually we're celebrating her birthday tonight' kat staff mat salleh pompuan nie..
dia terus panggil kawan² dia nyanyi lagi sekali lagi..
haiii mujur lighting lagi gelap dari kat menara.
*merah lagi pipi aku*

 Sempat selfie dengan mak n adik.
mak buat muka chomel pulak hihihi =D

Dear husband,
Thanks for the surprise and all the gift.. 
You're my best partner ever!
I ♥ you more and more and more.

Dear family,
Thanks for the dinner treat.
Kakak loves you so much mak, ayah, syamil and amy!
XOXO