tab

 photo home.jpg  photo home1.jpg  photo home2.jpg  photo tab1-1.jpg
Showing posts with label Pregnancy. Show all posts
Showing posts with label Pregnancy. Show all posts

Monday, December 1, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 39 - 40 ~ The day!

Assalamualaikum semua..

Untuk awal minggu ke-39 nie, ai pergi kerja macam biasa..memula plan nak start cuti 1hb, tapi rasa macam okay lagi untuk pergi keja..ingat lepas appoinment dengan Dr. Roslan rabu, 3hb nie baru dikir pasal cuti. Suami pula minggu nie adalah second week of his EV training kat office.

1 Dec 2014
Pagi 1hb mandi sebelum bersiap siap nak pergi kerja..macam ada tanda sudah keluar.
Tapi ai masih tak sakit..actually ahad (semalamnya) ada cecair like keputihan sudah menunjukkan rupa, tapi rasa macam eyh tanda untuk bagi hint hint nieee..tapi tak gelabah lagi laa. Pergi kerja as usual.
Petang kat office, call mak..tanya apa itu..mak kata tue 'kembar air'..
Mak pun berkata "kot tanda tue kak, hati hati yea..tapi kamo tak sakit lagi kan". Aah. Memang tak sakit lagi pun..

2 Dec 2014
Seperti biasa bangun pagi bersiap sambil bersedia dengan apa yang nak datang..tapi tiada apa apa..cuma bila sampai office kat pantyliner ada tanda dot dot coklat..
Dengan rasa tenang, whatsapp ke cik abang beritahu..dan beliau pun minta roger segera sekiranya ada apa apa..*eyh dia plak gelabah* Ai pula jadi macam ntah seram sejuk pun ada..walau tak sakit lagi..terus naik atas jumpa dengan ain. Sembang dengan ain, ain kata "balik jie pergi chcek mar!" Haha aku dengan selamba ketawa..padahal dalam hati da gelabah. Aku pun fikir fikir nak tunggu check up esok..

3 Dec 2014
Hari nie ai memang plan untuk menghabiskan AL aku tahun nie. Dah tinggal sehari kottt belasah jee lah pas nie dah cuti bersalin dah.
Bersiap pagi tue dengan keadaan tenang tanpa ada sebarang tanda tanda.
First, pergi klinik desa selayang baru dulu sebab last week tak pergi, takut rekod tercicir..so kita pergi lah.
Lepas nurse situ check, tanya ada tanda tanda keluar tak..aku pun berceritalah..terus dia kata "kak, kenapa tak pegi terus ke hospital.?" Aku dengan selamber jawab "lepas nie nak pegi sebab hari nie ada appoinment..datang sini dulu sebab takut rekod cicir." Nurse terus senyum. Hahaha. Sebab aku tak sakit lagi bole ler aku senyum lagi..hihihi.
Lepas keluar dari klinik, aku n suami terus ke hospital selayang...

Sesampainya ke hospital, Alhamdulillah senang pula dapat parking..
Terus ke kaunter tanya akak kaunter tue cerita pasal tanda tanda. Dia kata "dik, awak terus ke dewan bersalin, kalau tak akak sendiri yang tolak awak dengan wheel chair ke sana"
Time check nie dah 1cm dah buka. 

4 Dec 2014
Ketika bersiap mandi ada sesuatu tanda yang agak mengelabahkan perasaan si isteri dan suami..pabila ada cecair seperti darah di lantai toilet. Apa lagi terus menjerit panggil si suami yang mamai mamai dari tidurnya..terus bulat mata beliau. Muka agak gelabah..pegang bahu ku untuk menenangkan hati kedua dua belah pihak dan berkata "sayang mandi dulu..siap siap kita terus gi hospital ya".

Selesai check, nurse beritahu perkara yg sama. masih 2cm dan puan balik dulu..
Aku pun balik, rehat2..makan2.
Ayah, Mak dan adik da on the way nak stay kat rumah malam tue..
Malam tue masih bole ke kedai makan lagi..walau contraction 10min:2x..

Tido malam tue macam takut2. Haha. Tapi sempat sembang dengan suami kalau sakit 10min,2kali..tak nak g hospital lagi sebab nanti kena selup free je..tak nak lah. Haha.

5 Dec 2014
Masih ku ingat malam tue..memula tido time contraction tue aku sedar then amek jam utk kira..dah lelama aku pun mengantok tak tahu jam dah ke mana..dekat pukul3, sakit ku makin menjadi..sampai posisi tido pun da dia bahu suami..setiap kali sakit akan ku gengam tangan suami dan sambung tido balik dek kerana mengantok sangat..kesian si suami..aku rasa macam tengah ganggu tido dia..tapi apakan daya, dia rasa tangan kena gengam terus tersedar..sampailah tepat pukul5 pagi..dia sedar sakit aku dah makin kerap..dan aku dikejarkan ke hospital bersama mak dan adik.
5:15am sampai kat hospital, adik amek wheel chair, dan aku terus dikejarkan ke wad bersalin dibawa oleh mak guard yg laju giler bawak aku ke tingkat5 tue.
Aku diperiksa..tak ramai, aku sorang jee yang aku perasan. Lepas check semua, medical officer (mo) ada beritahu utk admitkan aku..bukaan masa tue dah 3cm. Aku dah tak tahu waktu tue pukul berapa tapi da cerah..adik lelaki aku pun tak tahu macam mana boleh lepas naik atas. Setahu aku hanya ibu dan suami je bole naik waktu tue.

Dalam blik, pkul8am macam tue dr.Roslan masuk utk check..time tue dah 4cm kata dia dan dia ada beritahu kalau nak ubat tahan sakit bagitahu nurse..aku pun terus kata ya. Memula aku takut sebab takut ubat apa pulaa..tapi bila dia dah explain baru aku tahu..aku terus kata YA! Sebab aku dah tak cukup tido malam td..haha. So dapatlah kena inject..
Lepas inject memang aku mamai habis. Memang tido lah kau. Tapi setiap kali sakit..standby tangan suami disebelah yea..utk gengam dan sambung tido semula :p
Aku memang tak ingat apa dah. Yang aku tahu mak kejut bangun pun aku mamai mamai dan ambil masa utk bangun..
Mak suh makan..aku pun makan dengan tak berapa nak berselera sangat. Kemudian aku exercise berjalan dalam bilik sbb nurse suggest utk berjalan jalan..tapi aku berjalan dalam bilik jee.

Sampai pukul8pm dr.Roslan masuk lagi untuk check..kata dia bukaan masih 4cm..dia ada advise utk czer sbb aku dha menahan sakit dah lama..bacaan contraction aku pun memang patut dah bersalin..dia beritahu kami, 1) Setiap kali kontraksi berlaku..kepala bayi akan ke ruang tempat keluarnya, jadi takut effect kepala baby. 2) Bila kontraksi berlaku, darah tak pergi ke baby..
Jadi kami kata kami bincang dulu..dan kami decide utk czer.. dr.Roslan pun okay dan dia beritahu kita operate malam ini juga.. Kami terpana dan dalam kepala berfikir perkara yang sama utk masuk dewan bedah selepas pukul12 tgh malam. Dr.Roslan pun ketawa kecil dan beritahu kalau tak sibuk dan tak de kes kecemasan bole kott haha. *bole main request request plak yea*

6 Dec 2014
Tepat jam 12:12am kedengaran tangisan bayi. Subhanallah! Sebak dada, bertakung airmata. Baby diletakkan di dada..bulat mata dia, tak nanges pun.. Lepas keluar dari OT,
nurse panggil suami dan mak. Tapi baby ada kat nurse utk inject baby..walau dlm bilik tp dengar dia menangis.
 *kita cam suara nanges dia sama masa keluar dari perut td* 
Bagitahu suami, bole dia kata "iye ke?" *muka teruja*
Dah selesai semua terus ditolak ke ward.

Assalamualaikum..welcome to the world sayang..

Malam tue masing masing kepenatan..daddy lagi laa tak tido satu hari satu malam. Hehe. Mami dapat jugak tido siang tu duk ubat tahan sakit yg 'giler high' tue =D

Alhamdulillah Syukur selamat semuanya.
Inilah pengalaman pertama kami melahirkan anak pertama..
Anak pertama, tiada pengalaman. Pabila bertanya bersembang dengan makcik-makcik, kak-kak, kengkawan yg dah merasainya..memasing dengan cara masing2. Pabila bertanya akan kesakitan kontraksi tue pun tak sama dan tak dapat nak bayangkan kesakitan tue. Ada yg sakit, ada yg tak sakit..tahu2 dah buka cm..mudahnya ya Allah. Ada yg sakit, bila sampai time baby dah boleh keluar, da tak sakit..
Jadi kata senangnya "kita redah jelah dengan tenang" In Shaa Allah dipermudahkan urusan kita dan Allah ada dengan kita. 
P/s : dah lama sangat entry nie simpan dalam draft, hari nie baru dapat publish. Hee :D

Sunday, November 30, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 38 ~ Hospital Bag, Wondermilk,BoatNoodle @Publika.


Sekarang nie tiap detik duk menunggu masa..haha.
Sakit² da mula terasa.
Dalam pada masa yang sama bag baby yang nak bawa ke hospital pun kena siap juga..

 
Pampers adalah wajib.
Botol susu spare, minyak herbanika, & baby oil.
Napkin sehelai, swaddle, handkerchief,
tak lupa barut.
2 rompers lengan panjang,
Mittens botties..
3 helai baju.
*lengan panjang, pendek, sua panjang pendek semua ada*
Ini bag baby utk beri pada nurse nanti.
Ada towel, toletteries, napkin, swaddle, pamper se, hah baju sepasang..

Bag baby nie da seminggu dah ada dalam kete..tapi bag mommy dia baru je settle semalam hehe.
Ai refer kat theoppositeofpink.blogspot for mama hospital bag.
Yang penting buku pink kemana-mana pun ai bawak.
Even nak pegi mall pun mesti selit, walhal  mummy bag tak ready lagi haha.
*buatnya betul, menggelabahlah daddy*

Semalam sempat daddy bawa mummy jalan for the last sebelum due..
Katanya nak bg mummy berjalan banyak,
Hah. Sampai daddy kena jalan dululah baru mummy sampai haha.

Asal plan nak ke H&M untuk cari baby cap. Hah gatal tangan lagi mummy kau niee..
So H&M yang berdekat dan tak masuk kL adalah di 1montkiara mall..
Lepas tue pulak terjebak tengok buy 3 for 2..
So terembatlah...
Dekat nak christmas nie kan banyak nowww sale nyerrr..
For the first time pegi 1montkiara nie..tak banyak pun outlet dia ada..restaurant pun tak byk choices.

So decide makan kat publika sebab ia 3km lebih jee dari 1montkiara..ikut waze yang akan bawa korang ikut jalan ceruk2 tue kejap je sampai.
Actually, try n error jee cakap kat suami nak cupcake kat wondermilk publika sambil buat muka chomel :p 
So dah jadi sebab nak ke publika semata cupcake, 
so suami pun tanya apa ada lagi kat situ utk makan..
teringat officemate kata sini ada boat noodle, 
jadi suami pun berkata "kita makan sini je lah yea" dia pula yang overexcited.

Da selesai serbu wondermilk, cari directory tak jumpa²..jadi google lah jadi mangsa.
Memula suami kata jum jalan kat bawah, terjumpa supermarket..nampak pulak buah² fresh.
Apa lagi, shake n take ada kat rumah..
Membeli-belah lah kat jap kat situ, 
rembat buah tembikai 50% off, buah anggur 50% off, dan buah kiwi 50% off jugak. Haha.
Apa yang tak 50% adalah ikan salmon.
Daddy teringin...lagi² color oren² freshie nampak gayanya.

Dah membeli, google punya google boat noodle di G3..berjalanlah kami.
Ai hanya membawa plastik wondermilk saje yea..cari punya cari tak laaa terjumpa juga.
Alih² suami berkata "abg jalan dulu..syg tunggu sini jap yea"
Aku pun tunggu la depan o'briens..
Rupa²nya depan lagi berjalan nyaaaaa haish panjang rupanya publika nie..
Sesampai di depan kedai, inilah keadaannya...

Beratuq bak hang....
Suami kata depan kita ada 10 nama lagi untuk tunggu meja.
A dengan semputnya..kasihannya ke suami yang dah kelaparan tue 
bertanya "takpe ke berg, kita tunggu nie..kalau tak kita masuk je kedai lain"
Dia pun kata "tak pe. Kalau tak nanti ntah bila mar dapat makan.."
Alamak aiiii..puas laa sesi pujuk memujuk..orang kasihan ke dia lapaa..dia kasihan ke kita pulaa..
Dalam setengah jam ke empat puluh minit juga menungu..dapat lah kami meja.. Alhamdulillah..

The menu
Muka orang lapar diatas
& sila abaikan muka semakin membelon dibawah tue :D

Apa kami order.?
Hambek 5+5+5+5
Air thai green tea dia sangat marvelous!!!
Siap tapau lagi.
Tapi memang selera kenalah dengan aku yang giler makanan thai nie.

Disebabkan kami tukar ke meja lain kerana order 20 bowl, makanya 3 bowl suami & 2 bowl isteri telah dirampas oleh waiter tue..jadi dalam gamba diatas tak cukup 20 bowl.
*ehem. da bole bugdetkan mana bape bowl suami & bape bowl isteri bedal ya..ekekeke =D*

Esoknya, plan nak memasak untuk suami..
So pagi tue kita breakfast cupcake & susu butterscotch.
Bangun pagi tue da usap² baby behave time mummy nak main masak² nanti. 
Daddy biasalah dia potong memotong, mummy hanya masak jee.
Alhamdulillah anak mummy nie dengar cakap..behave je dia walau dia aktif :) 
So lauk kita semalam...
1. Salmon lada hitam
*goreng begitu saje lumur serbuk black pepper & garam sikit*
2. Sambal udang.
3. Daging masak kicap.
4. Watermelon juice!
Semua nie favorite daddy..berselera daddy makan taw. 
Alhamdulillah dapat tunaikan permintaan daddy. Muahh!

Sunday, November 23, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 37 ~ Set tilam Mickey by JZ Baby (IG Kekabubabyku) & Serai @ Paradigm Mall.


Start dari minggu nie da mula dah nak update by weekly.
Iyela kerja da mula reda sikit, sebab da ada asisstant. hehee.
So this week, kita test laa sikit kan..
*hee jangan mara haa..tak buli pun awak.. :D
Alhamdulillah semua berjalan lancar.
Harap bila mar on maternity leave nanti dila bole handle kerja kita nie yea =)

Okay set tilam mickey utk baby da sampai minggu nie dari kuantan taw.
Jauh juga dia datang..tapi memang best laa kak dayang whatsapp bgtaw petang jumaat abg gdex pick up dari kedai dia..sampai rumah shah alam hari sabtu esoknya pukul10 pagi hokey.
Kita punyalah excited duk terfikir² bila la nak sampai, tengok2 bangun tido sebab pagi tue ayah cakap ada barang sampai.
Dalam mamai² duk fikir barang apa aku order ke alamat rumah sini.
Pastue terus rasa macam ada orang smash hahaha.! Terus cakap "eyh tilam mickey" 
Actually, sebelum suami pergi kerja, dia hantar kita balik rumah parents kita..bila dah sampai rumah, sembang² jap dengan mak..pastue sambung tido sat..hehee. So ayah laa tolong pick up barang niee :D
Terima kasih kak dayang.
Sangat sanggaaattttt awesome!
Puas hati sesangat.!
Jahitan memang chantek!

Lately nie semua kerja nak buat..tak diberi. Hahaha.
Lagi² makAyah. 
"Eyh bagi ayah bawak..berat tuh.."
"Kak, tak payah buat..biar mak buat tue.."
Sabtu lepas keluar gi giant 13 beli barang sikit dengan makAyah..
*lama tak berjalan bertiga, selalu berempat tak pun berlima or berenam*
Hehe keluarga kechik jee baru nak berkembang :D*
Aihh jalan nak ke kereta, dah aku jalan melenggang.
Selalunya memang aku tak bole nal tengok mak bawak barang..biar dia yang melenggang tak pa.
Nie dia yang beria..aku nak bahagi dua pun tak bagi..last² mak bahagi dengan ayah. hehee.
Rasa pelik pulak..haha.
Kekadang aku nak cuci pinggan pun tak berinya..aku curi² buat, dah laa dua minggu sekali je balik..takkan laa nak duduk jee..
Bab nak memasak sekarang memang aku da diberi bersara sementara waktu. Haaa hahaha!
Manja pulak rasa..mungkin cucu first diorg kott..manja lebey nie baby niee ;D
Terima kasih makAyah..
Terima kasih suami..

Next day rasa teringin nak melantak kat Serai.
Niat nak makan pavlova jee.
Tapi terjebak!
Petang tue singgah office suami teman dia settlekan kerja kejap.
Then kita ke Paradigm mall.
Ini fisrt time aku ke sana..best jugak.
Dinner malam itu adalah...
Pavlova
Honeydew blast for husband.
(Mix with lycee and lime)
*strong giler rasa dia*
bole try untuk rasa kelainan.
Honey lemon iced for wifey.
*tiptop sangat rasa dia*

Spagetti Seafood Marinara for me.
and Serai Platter for husband.


Tapi bila da habis makan..tetiba aku terasa sakit² pulaa..
So terpaksa jalan slow² dan buat pit stop banyak² :(
Suami pula bole pula kata "okay, ini last yea kits berjalan..lepas nie duduk rumah berehat yea" 
*Adeh! Bosanyaaa. Terus terbuat muka*
Terperasan pula suami bila aku buat muka..terus dia kata "Nanti lepas pantang..cakap jee mana nak pergi, abang bawak ye"
Apa lagi senyum aku sampai ke telinga.
*tak jadi nak majuk.haha.*

Nota kaki
• Berat mommy 76kg.
• Edema (bengkak kaki) : Slight *okay, kaki ada bengkak sikit sekarang*

Sunday, November 16, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 36 ~ Aroma Ikan bakar, Jeram & Checklist baby.


Okay pepagi buta dapat notification macam nie.
Haha..kusss semangat.
Jantung tetiba laju seketika.
Pejam mata, ingat. Allah ada mardhiah..
Hembus nafas =)
Ai pejam celik, pejam celik je kan..

Minggu nie lah nak pack barang baby n barang mummy dalam bag untuk ready masuk dalam kete in case emergency..barang semua da ada.
*haha. lambat kan, orang lain minggu 33 da buat semua tue dah. yang aku nie bila nak buat jee mula berdebar. hehe*
Tapi barang mummy ada lg tak ready lagi macam kain batik, stokin, baju butang depan or nursing blouse..itu je la kot..hah dengan baby pin, in case agak susah nak pakai kain batik tue mummy pin kan ajer haha.

Minggu nie jugak suami bawak pegi makan seafood.
katanya nanti orang tue nak berpantang dah.
kesian diaa..jadi kita pegi makan dlu yea.. :)
Lokasinya di Aroma Ikan Bakar, Jeram. Kuala Selangor.
Santapan pada petang itu adalah...

Ketam masak harlock,
Ikan siakap 3 rasa,
Udang butter dan sotong celup tepung.

Dan inilah wajah mummy-to-be pada minggu ke 36.
Time nie makanan baru dipesan, dan air baru sampai atas meja untuk chop tempat dari dirembat. Haha.
Biasalah on weekend selalu yg mesti booking dulu, kalau yg walk-in tue kena chop tempat.

Alhamdulillah, checklist barang baby & mummy da selesai dah.
Nanti kita sambung shopping bila baby da keluar & mummy da habis pantang yea..
Da macam tak larat je nak bawa diri da sekarang disebabkan sakit pinggang yang teramat sangat.
Ada additional yang mummy gatal nak rembat, we buy online je yea :D


Nota kaki
• Berat mommy 75kg.
• Da mula check-up seminggu² starting this week.

Thursday, November 6, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 34 & 35 ~ Mom & Baby Expo @ IDCC, Shah Alam &Baby Cot.


Minggu 34

Weekend minggu nie kami ke Mom & baby Expo kat IDCC, Shah Alam.
Yawww! punya cari mana bangunan IDCC tue..sai nie memang orang shah alam, tapi da macam shah alam murtad dah. haha.
Rupa² nya depan federal..dah terang² penah lalu tapi tak penah nampak tulisan IDCC tue.
Ia bangunan baru. tak buka lagi.
Rasanya ini first time ada event kat bangunan nie.
Kasihan weyhh..mana ibu² mengandung, ibu bapa bawak anak dengan stroller bagai..
Memang parking agak banyak..tapi dari GF nak ke level 7 tue dengan escalator tue agak mencabar kottt..lift tiada. APA.? LIFT TIADA.!
Ai pun dapat info dari kawan² yang update kat insta, fb pasal hal nie..
Jadi si suami gagahkan jua cari parking level 6.
Memula level 6 tue guard tue da tutup dengan kon, kete depan kami terlepas naik.
Suami dengan aku sekali duk merayu-rayu..sampai dia pun agaknya kesian..haha.
Dapat lepas kami naik. tapi dengar walkie talkie boss dia pesan jangan bagi kete naik dah.
*hehe. mekasih guard kerana bagi kami lepas =D *

Kami pergi hari tue last minute set time dengan ned & yana..kebetulan diorg pun nak pergi time tue.
Dapat lah kami jumpa kejap.
Register sesama..pas tue laluan da ke lain² dah.
iyela, mana tak nya nak mencari barang..

Apa yang kami rembat hari tue adalah pampers!
haaa..si suami laa nie excited sangat.
ai sampai blur jap.
tapi kami tak beli banyak..pampers yang ada kat expo tue Mamy-poko, Drypers, Huggies.
Kami pun beli 2 packs mamy-poko newborn size, RM50.. 
dengan 2 packs drypers S size, RM48.


Then beli drypers punya set untuk bawa ke hospital nanti sebab dalam set tue ada 
newborn pampers & toiletries, worth RM25..luar RM30-35.


Kat booth One Baby World pula rembat disposible panties lagi satu set & washable breastpad worth RM12.

Jalan punya jalan, suami nampak stroller babyzen yoyo.
try test tengok pengan dan rasa..macam agak je berat dia.
target suami nak cari stroller yg ringan supaya senang mommy nak bawa baby nanti..katanya.
hahaha. padahal dia pun tak nak berat² sebenarnya..pandai taw daddy nie. ;p
jadi kami masih tercari², tapi ai prefer bila baby da deliver then baru kita fikir pasal hal stroller nie..

Jalan lagi ke booth terakhir sebelum ambil goodies bag,
satu booth nie jual barang tak banyak..dah la dia satu booth area stage tue..jadi mata nie memang focus ke satu² barang. Tengok ada swaddle rm35.
tapi sebelum nie usha packaging tue agak laa mahai.
pegi dekat, tengok² pilih²..tanya promoter tue..dia kata memang harga itu..
Ai apa lagi..rem je laa kan. lepas tue amek sekali handkerchief worth RM13.

Minggu 35
Again, minggu nie ada appointment dengan Dr. Roslan.
Kali nie dapat no yang ke 404. hehe.
lewat sikit jee. sebab malam sebelum tue tak berapa bole nak tido lena..
Ntah laa lately nie memang susah nak tido malam.
Disebabkan tido malam da tak bape nak cukup, siang tue tido sesungguh sungguhnya.
Jumpa Dr. Roslan kali nie untuk check uri, actually uri ai doktor yang buat detailing tue bagi tahu ia dibawah sedikit.
Alhamdulillah Dr. Roslan kata uri okay..In Shaa Allah bole bersalin normal. Ia tak tutup jalan.
hai lega cheq.
Tapi yang paling mengejutkan adalah nerat baby.
Hari tue last check dengan doktor klinik desa dia beritahu berat baby 1.9kg..now da 2.75kg.
fuh! semangaaatttt... *berpeluh jap*
Haha. terkezut kami.
Da keluar dari bilik dr.Roslan, whatsapp bagitahu mak, mak bagi ayat sedap hati.
hehe. mak kata "tak pee..kekadang mesin scan tue tak betul..bila baby da keluar nanti dia timbang baru betul.." haaa nampak tak nampak tak. :D
Harap² yea mak. Aish bertambah seram sejuk, berdebar gamaknya..hehe.
In Shaa Allah..moga Allah permudahkan segala urusan hamba-mu ini. Aamiin.

Lepas keluar dari hospital, kami ke rumah ketiga.
mana lagi Curve laa.
Pegi bedal Johnny Rocket.



Then gi IKEA beli baby cot for baby.
Lama tak dating waktu hari bekerja..
Nie pun alang² da cuti.
tapi itu pun suami punya fone tak henti berbunyi.
tak call, bunyi email masuk, tak email, whatsapp masuk, tak whatsapp, sms masuk.
-_- redha & sabar je laa kan.
Tapi tak bole laa nak dating satu hari macam time study dlu lagi..
kena ada time untuk rehat kan diri..iyela nama pun da kerja nie bila dapat cuti kalau bole nak rehat jee kat rumah.

Nota kaki
• Berat mommy 74kg & berat baby 2.75kg.
• Next appointment with Dr. Roslan on week 38, 26 Nov.

Tuesday, October 21, 2014

Dairi Hamil Ku : Minggu 30 - 31 ~ Welcome 3rd Trimester! & RegisterFPP @ Hospital Selayang.


Minggu 30
Alhamdulillah Syukur...masuk third trimester dah kita.
Baby makin aktif, dan pinggang mummy pun makin sakit... heee :D
Minggu nie semua berjalan lancar..

Okay. Let's start with...
Happy BirthDay daddy-to-be!
Da 3series da yea awak.
Dulu ingat lagi awak kata umur 3series baru awak nak kawen.
Haaa..sekarang, 3series awak nak jadi daddy da taw.! ;p
Sempat lagi buat 'something' kat husband.
Disebabkan dia tak de time bila nak ajak ke mana², kita bagi di rasa muda 16 tahun katanyaaa haha!
Sekarang semua dihujung jari. Click search kat IG tue, semua nak, semua kuar. haha.
Sekarang service hantar² bunga nie banyak jugak kat IG nie.
#sayajualbunga #kualalumpurflorist #chocolatebouquet #surprisedelivery
Haaa type jee..
Macam kita, survey punya survey...kita  decide untuk hire 'Love Chapters Florist' IG dia.
tengok hasil makcikbunga nie macam best jee.
free delivery untuk kL dengan pJ.
lain² ada additional charge.
And latest, makcikbunga nie bole juga delivery bunga ke seluruh m'sia dengan khidmat poslaju dan dikenakan kos rm30 sahaja..packaging dalam kotak.
So, for more info..bole la stalk IG makcikbunga lovechaptersflorist ya. ;)

Hujung minggu kita, tak kemana pun..tak balik kampung pun untuk raya haji.
Sambut bersama family di Shah Alam ja..

Sabtu tue usha IG, Marissa Shoppe buka separuh hari.
sebab husband kita kerja separuh hari, kita ajak mak ayah dengan adik kita pi kedai tue kat section 20 jee pun. Kita rembat papa bag by simple dimple, tunku baby dan krim herba tropika.

papa bag worth rm89
tunku baby rm10
& krim herba tropika rm35
*papa bag tue request by encik husband, so I think he willing to carry meratalah bag tue kan. hehe*

Kemudian, balik dari Marissa shoppe..shopping kat Giant untuk raya esok dan balik rumah, kita main masak² la yea. hehe.
Malamnya kita celebrate birthday package *kita panggil* haha.


Seronok kan groufie :D

Esoknya, pepagi gi solat raya..tapi kita tak pegi, tidak kelaratan disebabkan sakit pinggang ya amat.
Jadi kita prepare makanan kat rumah.
Lepas makan, apa lagi..family potrait lah.
Raya puasa hari tue tak berkesempatan.
Petang tue kita booked tv untuk tengok telemovie 'kerana terpaksa aku relakan' kat tv3.
haha kena booking okay.
Sebab apa excited nak tengok?
Haaa jeng jeng jeng.. *zip mulut* nanti korang akan tahu kenapa, bila baby da keluar nanti. hehee :D

Lepas habis cerita, tetiba husband ajak keluar pegi One City.
sekakang kera jee dari rumah, tapi tak berkesempatan menjejak kaki lagi.
Sampai² terus naik roof top.
bapak seram naik lift dia. dah la transparent, tinggi plak tue. dalam hati duk fikir bila nak sampai sambil pejam mata tipu². kikiki.
Dah habis pose², baru jejalan dalam mall.
*mujur bawak camerawomen hehe* bole laa dia melayan kakak dia nie :D


Siap ada pelangi taw background belakang tuh ;p
kat roof top nie nampak klcc & menara kL. cuaca cerah petang tue semua clear je nampak.
aku bukan bole tengok pemandangan macam niee rasa nak duduk lama jee menikmati =D

kalau malam mesti lagi clear 'gayat' dia. haha!
ha nie gamba dari dalam mall, terfikir jugak kan kalau orang pakai skirt, agak agak orang bawah bole teropong tak? :p
 Lepas pusing² mall, kebetulan lalu depan evelyn's chocolate house.
husband ku terus tarik tangan aku masuk. *senyum sampai tinge :D*


 

Evelyn's nie menu dia lebih kurang sama dengan dip dip.
tapi beza yang terang tang tang adalah harga dia.
price is more cheaper than dip dip.
Agak² kalau kempunan bila tengok dip dip tue time tengah² bulan, haa bole la cari evelyn's nie :D
Tapi dip dip more 'exclusive' rasa dia & more variety. Evelyn's nie baru..mungkin diorang nak survey market dulu kott...

 Minggu 31
Okay minggu nie banyak cuti.
Isnin public holiday, 
Selasa kerja,
Rabu cuti balik sebab nak register FPP & first appointment dengan Dr. Roslan kat hospital selayang .
Khamis just amek time sleep  pagi tue sebab ada check-up kat klinik desa selayang baru, then pergi kerja.
Jumaat kerja.
ha! sekejap jee habis minggu nie walau dua hari je pun cutinya tapi sempat laa larikan diri dengan kerja yang menanti *sigh. rasa macam malas jee nak pi kerja jee waktu² nie. eyh! :p* 

Okay cite pasal fpp kat hospital selayang nie..
Appointment kita pukul 9am.
Register kat kaunter, isi borang..buat pembayaran.
for first timer, sediakan rm181 ya.
rm60 for consultation + rm51 for scan + rm20 for urine test.

Lepas register, nurse suh pi toilet then amek berat & bp.
lepas tue duduk tunggu no. sehingga dipanggil.
So, the lucky no. on that day is...
m

Orang ketiga..tapi nurse kat kaunter kata orang no. satu & dua tak datang kaunter lagi.
haiyoo..
tunggu punya tunggu pukul 9:45am baru no. dipanggil ke bilik 15..
Macam biasa, sesi pengenalan diri..kemudian dia belek² buku kita dan cakap 'so far tak de masalah'.
dia suruh baring for scanning...
Kesimpulannya, first time kott..tak banyak nak sembang dengan dr. roslan..hehe.

Keesokkan harinya..check-up kat klinik,
amek result mgtt hari tue..alhamdulillah result kali kedua nie okay. Yeay! syukur..
as always, check hb, bp, check jantung baby..lepas tue nurse tekan perut check kedudukan baby kott..
Then, turun dari katil, tetiba nurse suh duduk kat kerusi patient kena cucuk.
'meh duduk sini, kita cucuk sikit' kata nurse, aku 'eyh. kena cucuk ke harini?'
*blurr jap!*
'Aah, kalau awak tak kena hari nie..nanti kalau awak mengandung kali kedua ketiga kena cucuk dua kali. kalau anak pertama awak cucuk dua kali, nanti mengandung kali kedua dan seterusnya awak kena cucuk sekali jee. haa mana awak nak?'
Jadi aku pun jawab 'Ohh..macam tue rupanya..okay bole laa cucuk. haha.'

Sakit weyhh. sampai sekarang nie masih terasa kalau ditekan tempat cucuknya.
yang first tue tak de plak rasa sakit macam nie.
*pelik*
Lepas kena cucuk tue..baby aktif plak dia.
apa lagi geli geleman rasanya.
Mungkin first time kot..aku rasa dia aktif semacam nie.
kita duk laa gosok² usap² baby..dia macam tak hirau jee..
Sampai aku mintak tolong encik husband gosokkan sekali sebab aku nak gosok bahu aku menahan sakit dek penangan kena cucuk nie. *erk*
Satu hari tue jugak laa dia aktif. aku tak berapa nak selesa.
Naik tangga hari tue pun aku banyak pit stop. haha.
Esok harinya bangun tido baby aktif tapi tak laa seaktif semalamnya. hehe.
Tapi kesimpulannya, lepas kena cucuk tue, baby dalam perut ku da makin aktif.
Alhamdulillah..
=)

Nak cite pasal checklist sikit.
Sekarang dah tak bole lenggang dengan tab.
sebab dalam tue semua belanja, checklist baby, mummy baby..segala²nya dalam tue.
haha. takpela kan sekarang ada orang bole bawak handbag mummy. huhu.
Dulu tak paham kenapa pakwe bawa hbag makwe.
Bila suh mr.berg bawak hbag kita dulu, dia tak mau.
Dia kata bila dah pregnant nanti baru dia bawakkan.
So now, no excuses! hahaha! *gelak jahat* :p

Semalam, kita ajak boipren a.k.a husband kita dating.
kita stress laa kerja sekarang.
dapat sejam dua jam berjalan tengok baju baby pun cukup dah hehee.
*ngade*
Tak pe kan ngade sekali sekala.. :p
Sorry abang. kita tahu & faham abang busy..
Thanks  for being patience on me.
I love you abang.
*ngade nie datang tak selalu taw =) *
Dating semalam kita rembat baju baby lagi. Hehe.

Nota kaki
• Weight in week 31 : 73kg 
• Baby weight : 1.8kg
• Next appointment (kk) - 23Oct, (hS) - 5Nov.

Friday, October 3, 2014

Diari Hamil Ku : Minggu 28 - 29 ~ Mom & Baby Expo @ PWTC.


Minggu 28
Dalam banyak² minggu..minggu nie lah yang paling best!
Sebab 3 hari je kerja, 2 hari lagi cuti. heee :D
Minggu nie aku dah merasa dah kick boxing yang paling kuat dari si kecil dalam perut nie..haa,
kekadang terkejut sorang² pastue senyum sorang² haha.
Iyela pengalaman pertama kan =)
Minggu nie ada MGTT lagi.
aku tak de lah beria sangat suka makan manis²..tapi waktu mengandung nie aku berjaga² juga.
kekadang teringin sangat nak air sejuk manis..ha! time waktu teringin nie..sekali teguk dapat lepaskan apa yang dihajati tue..dah lah.
Tapi jarang berlaku..sebab aku tak sangat.
kira sedap manis² buah tue dah lazat sangat dah!
melainkan air homemade adik ku, syamil..omakk aii! bagai gula tertumpah dalam jug. haha.
api sedap, sekali sekala boleh laa kan. hehee.

Alhamdulillah result MGTT aku pun lulus kott..tak de pun pihak klinik call aku.
heee syukurr..lepas kedua² ujian :D
Pagi tue macam biasalah pergi klinik, tapi pukul 7:30 baru keluar dari rumah..
sebab suami ku tak tido sehari semalam dek kerja masuk kete ke pavi untuk event minggu tue dan dia pun cuti on sabtu. jadi beliau back up laa untuk malam tue.
*tidak lerr teman budget dia balik lewat sangat*
huh. Pukul 3 pagi aku alarm jam, kot kot tak sedar laki aku balik..rupanya ku bangun dengan hati tak tenang.
sebab aku whatsapp dia kata tak settle lagi..
Ai baby pun duk menendang² pepagi buta tue..
*teman aku agaknya, tak pernah lagi pagi buta dia berjaga dalam perut ku nie sebelum nie*
Aku pun tido² ayam je lepas pukul 3 tue.
bangun² aku siap, solat semua..baru kedengaran bunyi kereta suami ku pulang.
Haish..nak je ku mintak dia duduk rumah rehat tido, tapi kata dia, dia nak teman juga..kalau mengantuk, dia tido dalam kereta. aku pun okay je lah.
tapi dalam kepala ku nak cancel pergi  expo pwtc lepas test mgtt nie.
sebab nanti lepas solat jumaat nak balik teluk intan pula.
Setelah selesai test semua..aku kata 'kita balik rumah laa abg, tak yah gi expo tue..kesian kat abg.'
Dibalasnya 'alaaa abg nak pegi, kalau syg tak nak pegi, syg tinggal.'
huh! kuang asam sungguh. tapi pandai dia amek hati. :D

Kami pun bergegas masuk kL..parking kat putra, berjalan masuk ke pwtc.
weyh ramai orang da weyh.
ku fikir jumaat tue tak laa ramai sangat sebab hari bekerja.
tapi ramai jugak orang..*ponteng kerja ke deme nie* kikiki

So pusing punya pusing..
pampers hanya drypers jee aku nampak. mahai nak mamp***
bagi package 4pack rm135, jatuh satu rm33.75.
Ai nie expo ke pasaraya nie?
kat majaku aku survey rm29.99 jee..paling mahal pun aku survey rm31.
Banyak booth² jual baju..murah²..
tapi aku tengok baju² tue macam belambak je kat GM.
dah ofis aku depan plaza gm kl nie je..baik aku beli kat sana je dari harga 1 rm20/pcs..
baik aku borang dapat lagi murah ;D
Ha booth paling lama kat dalam tue ialah 'one baby world'
barang dia promote memang the best lah.
kadang aku pun bingung, tak ke kedai sebalah perasan kedai diorang jual benda sama tapi harga murah dari diorang?

So apa yang aku rembat kat expo hari tue...

Autumnz Ice pack - RM13
Breastmilk storage bottle - RM26
Nursing bra - RM22
& baby bip tue RM3 je :D

Sebab tengok banyak sangat baju2 kat expo tue..rasa malas nak masuk satu satu booth.
jadi rembat 3 rompers nie RM20 tiga helai.

Minggu 29
Haiii baby, seronoknya memain main dalam perut mummy..
Makin aktif ya kamo.
Alhamdulillah.

Kekadang mummy gelak sesorang sebab geli geleman. hehe.
Dalam minggu nie jugak laa mummy n daddy dapat tengok perut mummy bergerak LIVE!
Sebelum nie baby tendang² mummy tengok perut jee, baby diam tak tendang dah.
*saja taw main cak cak*
First time daddy tengok n letak tangan kat perut mummy, baby kicking lepas tue gerak²..haha
Mummy nak tergelak tengok muka daddy..dia punya terkezut kelako muka.

Ini pengalaman pertama bagi mummy n daddy merasi semua nie.
Pernah mummy bangun tido, first time sakit..daddy dengan serta mertanya bangun dengan risaunya.
*selalu bangun nak kena belai dulu baru bole bangun elok taw.! kalau tak jangan harap, disambungnya tido.*
First time juga *mummy ingat lagi masa tue on the way balik shah alam* baby gerak².
thats first time memang mummy ingat apalah baby buat..tak duduk diam mummy sebab geli. haha. 
*makin diusap perut, makin menjadi jadi. haha*
Semua nie kenangan pahit manis mengandungkan baby.
Mummy n Daddy bersyukur sangat² kerana diberi peluang menikmati semua nie..
Moga baby jadi anak yang sihat, cerdik, semerlang..dunia dan akhirat ya.
Aaminn..